středa 20. července 2011

Umělý odchov mláďat

Čas od času se stane, že mláďata nemají k dispozici mateřské mléko (úhyn samice, odmítnutí mláďat, samice nemá mléko nebo má tak těžké poporodní komplikace, že znemožňují kojení) a v takovém případě máme možnosti:
1) urychleně seženeme jinou kojící samičku a mláďata jí zkusíme podstrčit
2) pokusíme se malé odchovat uměle sami.
Ač malá morčátka vypadají po porodu jako miniatury dospělých (plně vyvinutá, osrstěná a vidí) a už pár hodin po porodu se snaží ochutnávat "dospělácké" jídlo, což by někoho mohlo vést k myšlence, že dokrmovat vlastně není potřeba, opak je pravdou - novorozeňata mléko k životu nutně potřebují. Teprve 3 dny stará morčátka dokáží bez mléka přežít, nicméně se doporučuje dokrmovat minimálně první týden a ještě lépe do doby, až začnou mláďata mléko odmítat.
Mláďata po porodu nejsou schopna udržovat si a regulovat teplotu těla, proto je musíme držet v teple (termofor/láhev s teplou vodou, vyhřívací podložka, lampička nad klecí apod.) a rychle sehnat náhražku mléka.
Náhradní mléko by se mělo obsahem živin podobat co nejvíce mléku samice (3,9% tuku, 8,1% bílkovin, 3% laktózy, 0,82 popela, 15,8% sušiny), což splňuje kozí mléko. V dnešní době má však kozu na dvorku za domem málokdo, a tak, pokud nemáme možnost sehnat kozí mléko, zajdeme do zverimexu, kde zakoupíme mléko pro koťata (vyrábějí ho např. značky Gimpet, Beaphar, Royal Canin, Whiskas). Některé zverimexy ale zas až tak vybavené nebývají a to pak člověku nezbývá nic jiného, než zajít do supermarketu a pořídit neslazené kondenzované light mléko (Tatra mléko). Abychom předešli trávicím obtížím, je vhodné mléko (kozí, kočičí či kondenzované) naředit např. s heřmánkovým či fenyklovým čajem v poměru 1:1.
Do umělého mléka je vhodné přidávat také špetku vitaminu C, který je pro morčata životně důležitý (viz kapitola Vitamin C) a probiotika (viz kapitola Prebiotika a Probiotika), případně i kolostrum (mlezivo), které podporuje imunitu malých morčátek a které se dá koupit v lékárně.
!!! V žádném případě nedokrmujeme obyčejným mlékem nebo jogurtem (Activie, Actimel, ani žádný jiný), protože laktóza (byť je její obsah v jogurtech díky působení bakterií mléčného kvašení snížený) v nich obsažená může malým morčátkům přivodit těžký průjem, který může končit až smrtí!!!
Krmíme buď každé 2-3 hodiny nebo podle chuti miminek. Ze začátku nekrmíme víc než 1-2 ml na mládě na jedno krmení, protože morčátka mají maličký žaludek. Postupně množství umělého mléka zvyšujeme. Na krmení používáme nejlépe 1ml injekční stříkačku bez jehly (tzv. tuberkulínku/inzulínku). Teplotu mléka vyzkoušíme na předloktí - nesmí ani chladit, ani být horké. Ideální je natáhnout mléko do stříkačky a tu chvíli podržet pod teplým proudem vody z vodovodního kohoutku.
Doporučené množství náhradního mléka denně podle váhy:

váha
g
množství mléka
ml/den
60
16
70
18
80
20
90
22
100
24
110
26
120
28
130
29
140
31
150
32
160
34
170
36
180
37
190
39

!!!Při krmení mláďátko NIKDY neobracíme na záda a nevmačkáváme mu mléko do tlamičky násilím (pokud už morčátko mléko nechce, tak mu ho nenutíme)!!! Může totiž vniknout do plic a způsobit jejich zánět nebo udušení morčátka.
Po krmení musíme morčátku masírovat bříško v oblasti genitálií - nejlépe v teplé vodě nebo heřmánkovém čaji namočenou vatou (= simulace jazyku samičky), aby se vymočilo a vyloučilo trus.
Již pár hodin po narození začínají morčátka ochutnávat pevnou stravu. Pro ten případ jim necháme v ubikaci seno a kvalitní granule. Na zeleninu je můžeme začít učit během druhého týdne jejich života. Začneme lehce stravitelnou zeleninou (např. mrkev, petržel nebo fenykl) a rozhodně nepodáváme žádné nadýmající druhy jako zelí, salát a podobně. Jablka taktéž nejsou pro začátek nejvhodnějším ovocem.
I přes naši usilovnou snahu však může malá morčátka potkat některý z následujících problémů:
  • průjem - okamžitě podáme probiotika (viz kapitola Prebiotika a probiotika) a kontaktujeme veterináře
  • zácpa - masírujeme bříško, abychom podpořili střevní peristaltik, nutíme morčátko k pohybu, jako první pomoc můžeme podat do tlamičky trochu olivového oleje a kontaktujeme veterináře
  • nadmutí - jako první pomoc podáme kmínový výluh (Lžičku kmínu zalejeme vroucí vodou, necháme cca 5-10 minut vylouhovat, přecedíme a teplý výluh morčátku podáme.) nebo fenyklový čaj a kontaktujeme veterináře

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme vám za komentář.