středa 1. srpna 2012

Téma měsíce-Anglické hladké

 Popis a chov
Srst je souměrně krátká a hustá, bez přesahujících delších chlupů. Je hladká, lesklá a dobře přiléhá k tělu, nepřesahuje délku 3 cm. V srsti nejsou žádné vírky nebo pěšinky dělící srst.
Hladká krátká srst je dominantní vesměs nad všemi osttními druhy a typy srsti. Občas se ještě používá do chovu US Teddy, rexů či skinnů, zejména nemáme-li jiného vhodného partnera z těchto plemen či pro osvěžení krve. Jedinci z těchto křížení jsou hladcí a po druhém rodiči ponesou ATG ( Americký teddy gen - vloha pro srst US teddy) nebo RG (rex gen - vloha pro srst rexů) či skinny gen - genoví skinny. Tyto geny (vlohy) se projeví na vzhledu až v další generaci při spojení dvou hladkých jedinců s recesivním genem pro stejné plemeno a je 25% šance, že se projeví. Při spojení krátkosrstého hladkého morčete s dlouhosrstým se narodí jen hladcí potomci s vlohou pro dlouhou srst. V čistokrevných chovech se, ale takovéto spojení nedoporučuje a praktikuje se jen velmi velmi ojediněle s cílem dostat nějakou málopočetnou barvu od hladkých do dlouhosrstých.


Stručná historie
Typ srsti hladkého krátkosrstého morčete je původní a nejdéle chovaný a z něho byli teprve vyšlechtěny typy a druhy další.
Více o původu morčete domácího se můžete dočíst třeba tady.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme vám za komentář.