středa 30. října 2013

Víte, že ...


 ....morčata mohou být celoročně venku




Untitledpřesto že jsou morčátka velmi náchylná na nachlazení, mohou bydlet v zimě  venku, ale nesmí se přenést do teplého bytu / domu. Hrozilo by jim nebezpečí nachlazení při vrácení do venkovního bydlení.
- ve venkovním bydlení musí mít morčátka k dispozici dobře zateplený domek, kde se nesmí srážet voda, protože vlhkost může způsobit nachlazení a další onemocnění dýchacích cest. Domek je nutné vystlat vysokou vrstvou podestýlky a přidat seno na zachumlání. Pokud jako podestýlku používáme jen seno, začne brzy zapáchat. Čistit domek musíme každé 3-4 dny, abychom maximálně zabránili vzniku vlhkosti.
- zateplený domek je nutné vytvořit na míru počtu morčat, aby nebyl příliš velký a zvířátka si ho zvládla „zadýchat“. Výška by neměla přesáhnout 30 cm.
- zateplený domek by neměl by stát přímo na zemi, ale např. na polystyrenu nebo alespoň ve vzduchu na nožkách


- doporučuje se měnit vybavení zimního výběhu, protože morčátka uvítají změnu a bude je to lákat ze zatepleného domku. Budou prozkoumávat okolí, budou se pohybovat a tím se i zahřejí.

Krmení v zimě
- krmit je nutné v několika menších dávkách. Musíme si dát pozor hlavně na ovoce a zeleninu, kterou podáváme čerstvou, protože může zmrznout a u morčátka to může způsobit střevní potíže
- vodu v miskách a napáječkách je nutné několikrát denně měnit. Je možné do vody kápnout několik kapek oleje, aby voda nezamrzla tak snadno
- aby morčátkům nebyla zima, musí mít možnost se proběhnout, a tak zahřát
- morčata musí být každý den kontrolovaná – prevence nemocí
- kontakt mezi morčetem a člověkem je omezený (při velkých mrazech)
- jsem ochotný-á  v mrazu / dešti / větru krmit morčátka, čistit výběh, dodávat čerstvou vodu (v zimě několikrát denně), umývat misky, kontrolovat a mazlit se s morčíky?

Když jsme se rozhodli chovat morčata celoročně venku:
- morčata je možné chovat celoročně venku, protože jim venkovním chovem na zimu zhoustne srst
- morčátka, která venku nikdy nebyla, musíme zvykat postupně. Zejména prudký přechod na zelené krmení může způsobit průjem. Morčátka by měla ven přijít až v době, kdy pominou noční přízemní mrazíky. Zpočátku postačí, když budou morčata venku jen několik minut / později několik hodin.
Jaká morčata mohou přezimovat venku:
- pro venkovní bydlení musí být minimálně dvě morčata, ideální jsou čtyři, aby se vzájemně zahřála
- přezimovat venku mohou jen zdravá morčata. Březí samičky a nemocná zvířata je lepší přenést domů, a potom je v chladné místnosti postupně zvykat na návrat do venkovního bydlení (teplotu postupně každý den snižovat)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme vám za komentář.