pondělí 30. prosince 2013

Téma měsíce-Americký teddy

Jak už napovídá název, toto plemeno bylo vyšlěchtěno ve Spojených státech amerických, konkrétně ve státě Kalifornia. První teddy se objevil v roce 1967 v chovu pana Winklera. V roce 1970 Joan Wiley rozšířila chov a prodejem mláďat se zasloužila o rozšíření tohoto plemene.
    Us teddy je typický svou zvláštní strukturou srsti. Je to způsobeno, tím, že chlupy ve folikulu rostou kolmo. Tak dávají vznik stojaté srsti. Srst by měla být hustá, tvrdá, drátovitá a elastická, po pohlazení by se měla vrátit do původního stavu. Neměla by přesahovat délku 3 cm, měla by být rovnoměrná, bez vírků a pěšinek.
    Během života tedík několikrát přesrsťuje, týká se to hlavně prvního roku života. Mláďata se rodí s vlnitou srstí, dokonce i hmatové chlupy okolo čumáčku jsou vlnité. Udává se, že čím je srst vlnitější, hlavně na bříšku, tím je větší předpoklad, že v dospělosti bude srst kvalitnější. Tedík se tedy v průběhu dospívání velice mění a může se stát, že z " ošklivých káčátek", tedy mláďat, která v mládí nevypadají příliš slibně, se později vyklubou velmi pěkná a kvalitní morčata. Jenom je nutné si na výsledek tak rok, někdy rok a půl počkat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme vám za komentář.