pondělí 31. března 2014

Téma měsíce-Dokrmování

Dokrmování

Pokud nechce morčátko po operaci nebo při zdravotních problémech jíst, je nutné ho stravou bohatou na vlákninu dokrmovat, aby se mu nezastavilo zažívání a v trávicím traktu se nemnožily škodlivé bakterie.
Dokrmujeme injekční stříkačkou (bez jehly a nejlépe o obsahu 1ml, která je dostatečně tenká, aby se morčeti dala vsunout mezi přední zuby a stoličky) umělou výživou (např. v ČR dostupné instantní seno Rodicare Instant, Osmizrnná nemléčná kaše od Nestlé, ve vodě rozmočené kvalitní granule, zeleninová dětská výživa neobsahující luštěniny a brambory – u nás toto splňují pouze dva zeleninové bio příkrmy od firmy Hipp: První karotka a Karotka s kukuřicí).
Místo vody lze na přípravu kaše na dokrmení použít rovněž rehydratační roztok Kulíšek, který koupíte v lékárně, nebo roztok Bio Lapisu či fenyklový čaj. Dokrmujeme každé 2-3 hodiny.
Pro případ dokrmování je vhodné mít doma alespoň 1 sáček instantního sena Rodicare Instant, ale musíme mít na paměti, že tento jeden sáček vystačí tak na jeden den a pokud budou potíže přetrvávat, musíme sehnat další. ! Pokud má morče blíže nespecifikované trávící obtíže, tak na rozpapání nepoužíváme nic “zeleného” (čti tráva, zelenina ovoce). Pokud by totiž byly problémy způsobené např. nadmutím, mohl by se morčíkův stav po podání zeleného ještě zhoršit.

3 komentáře:

  1. Zdravím, jak koukám, na tomto webu toho hodně víte o morčatech, tak bych se tu na něco ráda zeptala, ohledně prostředí, ve kterém mám morče být :) Na jednom webu jsem četla, že morče má rádo ticho a nemá rádo hluk, tak mě napadlo, když žiji v bytě, jestli bych neměla zvážit nějaké měření akustiky jestli tam má klid a popřípadě dokoupit akustické pěny nebo tak. Děti už nemám, tak jsem se zamilovala do morčat, proto to tak řeším :)

    OdpovědětVymazat
  2. Morčata jsou skvělá, máme doma 2 a děti si s nimi rádi hrají a pozorují je, jsou to vtipná stvoření :-) však jim pořád děti staví různé tunely z dřívek a baví se tím, jak morčata prolézají tam a zpátky. Taky jim kupujeme spoustu dobrot a hádejte, co chtějí děti k dalším Vánocům? Třetí morče, to už ale budeme muset koupit větší klec.

    OdpovědětVymazat
  3. Měli jsme morčata pěkně volně na zahradě, ale to nedělalo teda moc dobrotu. Ony stále běhaly okolo naší pergoly, vykonávaly tam potřebu a tak podobně. Proto musela na řadu přijít zatravňovací dlažba, která to všechno dlouhoodbě tak nějak vyřešila. Už nás nebavilo zalévat trávu, která stejně pak ani nevyrostla.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme vám za komentář.