pátek 18. dubna 2014

Téma měsíce-drápky a ouška

K hygieně morčátka (i jiného chlupatého přítele) patří také čištění oušek a krácení drápků. Ouška čistíme jednou za týden (podle potřeby) např. roztokem Otifree (k dostání u veterinářů v ceně od 170,- Kč). Roztok kápneme hlouběji do ouška (nemusíme se bát, že morčeti ublížíme, protože kapátko je měkké, gumové). Potom ouško promneme (začvachtáme) a necháme morčíka zaklepat hlavičkou. Roztok uvolní maz a špínu, které ulpí na vnitřní straně boltce, kde ji setřeme – použijeme buničitou vatu či ubrousek. NIKDY morčeti nečistíme zvukovod vatičkami na špejli (vatovými tyčinkami) – mohli bychom mu zanést špínu i choroboplodné zárodky hluboko do oušek, nehledě k tomu, že bychom ho mohli neopatrnou manipulací poranit. Pečlivým a pravidelným čištěním můžeme předcházet bolestivému a vleklému zánětu zvukovodu, který rád přechází do chronického stádia.
http://www.kralici.cz/morcata/content/files/fluzko.jpgDrápky krátíme podle potřeby – některým morčatům rostou rychleji, jiným pomalu. Nenecháváme je přerůst, protože přerostlý drápek brání morčeti v chůzi a extrémně dlouhé drápky mohou deformovat prsty. Můžeme je krátit kleštičkami na drápky (pérovými nebo gilotinovými), speciálními nůžkami pro hlodavce nebo tzv. cvakačkami na nehty (ty se osvědčily svou přesností a snadnou manipulací). Drápky světlých (nebo světlonohých) morčat je snadnější krátit neboť v průhledném drápku je krásně vidět lůžko (často nesprávně označované jako nerv, žilka, maso…) – drápek krátíme kousek před lůžkem. U tmavých drápků není lůžko vidět, proto krátíme opatrněji, po menších částech a častěji (zabráníme prorůstání lůžka až ke konci drápku). Poraněné lůžko hodně krvácí, ale nemusíme mít obavu, že morčátko vykrvácí. Ranku vydezinfikujeme (roztok Betadine, Ajatin, líh apod.) a přiložíme tlakový obvaz  (prostě pořádně přitlačíme na místo gázu, ubrousek,…) a po chvíli krvácení ustane.

8 komentářů:

  1. No stříhání drápků bylo u nás vždycky na hlavu a na nervy. Měli jsme morče, kterému jsme říkali Nervák... No a osobně musím říct, že to bylo fakt přiléhavé a trefné jméno pro morče. Hrozný blázen. Měli jsme ho docela dlouho, za celou dobu na sebe nechal sáhnout jen ode mě a to ještě když měl náladu. Prostě takový bručoun, kterému občas hráblo a měl jsem pocit, že klec snad rozerve vejpůl.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak stříhání byl u nás vždycky porod. Nějak jsem ty svoje morčecí kluky nikdy nenaučila si nechat ostříhat drápky. Nevím jak. I jsem si koupila speciální nůžky, co byly drahý jak blázen (Ale našla jsem slevu na slevovykupon.net a nebylo to tak hrozné)a zkoušela to dle přesného návodu od vet. No...nakonec jsem to vzdala a jezdíme na vet. Naše veterinářka za to nic nechce, tak jí vždycky aspoň koupim něco dobrýho :D

    OdpovědětVymazat
  4. N8m na stříhání hodně pomáhá lavon dezinfekce, která místo vysterilizuje a pak je to všechno v pohodě. Používali jsme klasický septonex, ale to ho asi pálilo, protože se vzpouzel jak blázen. No ještě aby ne, já to taky nemám rád. :D A ta lavon dezinfekce je fakt super. Používáme i další přípravky od nich na mytí v celé domácnosti. :)

    OdpovědětVymazat
  5. čauky, když máte takové velké zkušenosti s morčaty, nedokázali byste poradit aji s výchovou králíka? dcerka si chce pořídit domácího zakrslého králíka, ale já s mužem nemáme vůbec žádné zkušenosti s chovem králíka. asi bychom ho chtěli mít venku a v zimě domě. ale jde nám o to, když ho budeme mít venku, bylo by dobré mu pořídit třeba králičí pletivo,aby neutekl? díky

    OdpovědětVymazat
  6. Drápky chodíme stříhat většinou na veterinu, protože na to já ani manžel nemáme srdce :-) Většinou se to našim morčátkům totiž moc nelíbí a nechtějí se dát lehce. Teď jsme jim objednali obrovskou a hlavně praktickou novou klec, ve které mají hodně prostoru a moc se jim tam líbí! Objednali jsme s využitím slevového kuponu, takže to vyšlo lacině ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. Moc děkuji za tento přínosný článek, díky kterému si doma budeme vědět rady se stříháním drápků :-) Máme totiž morčátka v bytě teprve chvilku, vyprosily si je naše dětičky. Manžel sehnal přes inzerát na https://www.biginzerce.cz/ prostornou klec a piliny, takže mají dostatečně velký výběh. Pročtu si i další články na vašem blogu, protože zde najdu určitě i další užitečné tipy :-)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme vám za komentář.