pátek 30. září 2011

Krátkosrstá plemena

Krátkosrstá morčátka se vyskytují nejběžněji.
Jejich krátká srst je na péči o trochu skromnější než dlouhosrstá, ale to však neznamená, že nepotřebují žádnou péči. Jednou za čas jim koupel udělá jen a jen dobře :-) Kartáčování je pro ně příjemnou masáží a také odumřelé chlupy se nehromadí a snadno se vyčešou. Jejich srst je pak krásně lesklá a hladká. Na rozdíl od dlouhosrstých jim totiž dorůstá jen do určité délky a vypadává.
Existuje několik druhů krátkosrstých morčátek. Záleží na tom, zda morčátko má či nemá rozetku/rozetky a zda má rovnou či vlnitou srst.
Anglické (hladké obyčejné) - dalo by se říci, že tato morčátka bývají asi nejběžnějším plemenem. Srst mají krátkou a rovnou, s délkou do 3 centimentrů bez přesahujících delších chlupů, vírů a pěšinek. Morčátka tohoto plemene jsou uznávaná ve většině barev. U jednobarevných má být barva celistvá, bez žádných světlejších nebo tmavších míst. Existují dvou i tříbarevná. U barev aguti je žádoucí po celém těle rovnoměrný ticking.
Anglický crested - od hladkosrstého morčátka se liší jedním vírem na čele (korunkou), který má stejnou barvu jako srst. Korunka má být kulatá a rovnoměrná a jako ostatní morčátka má mít hladkou, lesklou a rovnoměrnou srst bez lysin, strupů apod. Nejčastěji se vyskytují v jedné barvě (černá, červená, bílá a krémová) a v barvách aguti.
Americký crested - toto morčátko je zcela shodné s anglickým crestedem. Jediným rozdílem je, že korunka na čele má vždy bílou barvu. Bílá barva v korunce by se měla rozkládat a nepřesahovat pěkně velkou a kulatou korunku. Tato morčátka se vyskytují v různých barvách, nejčastěji jako červná, červená, zlatě zbarvená a buff.
Rozeta - rozetové morčátko (nebo-li habešské) má po celém těle srst uspořádanou do vírů tvz. rozetek. Musí jich být min. osm. Dvě mají být na hřbetě, dvě na bocích, dvě na zadečku a dvě na kyčlích. Mohou se také vyskytovat na ramenech a na čele. Musí být ovšem rovnoměrně rozložené, kulaté se středem o velikosti špendlíkové hlavičky. Každá rozetka je dostatečně hluboká a tvoří malý "kalíšek". Postavená srst mezi jednotlivými rozetkami tvoří hřebeny, které mají být rovné, vzpřímené a pevné. Srst těchto morčátek je hrubší a delší než u hladkosrstých morčat, ale nepřesahuje 4 cm. Tyto morčátka se chovají v různých barvách, nejčastji jako jednobarevná (černá, červená, bílá), ale vyskytující se i tříbarevná, želvovinová, aguti a bělouš.
Anglický rex - toto plemeno se od ostatních jeho krátkosrstých příbuzných odlišuje typem osrstění. Řadí se mezi plemena se zvláštní strukturou srsti. Působí jakoby polámaným zvlněným dojmem. Každý jednotlivý chlup má jako "po špatné trvalé". Srst je kudrnatá, hrubá a neměla by přesahovat délku 3 cm. Musí odstávat po celém těle, pokud někde přiléhá je to chyba. V srsti také nesmí být rozety ani jiné znaky. Proto by se neměli křížit s rozetami, crestedy a dlouhosrstými morčátky. Můžeme je křížit s hladkosrstými a narodí se hladká, ale jsou stále nositeli genu tohoto typu osrstění. Tyto morčátka se chovají v různých barvách, nejvíce jsou oblíbení tříbarevní rexové, často se chovají i černí, červení a bílí.
Americký teddy - toto plemeno se od rexe srstí neliší, pouze geneticky. Proto je nemůžeme na pohled rozeznat. Platít tedy to samé jako u rexe. Srst  může být dvou typů, buď jako hrubá a tvrdá nebo jako měkká až plyšová.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme vám za komentář.