čtvrtek 7. června 2012

Přeprava morčete k veterináři


Zatímco je pro majitele morčat přeprava jejich mazlíčků ke zvěrolékaři docela jednoduchá, pro tato drobná zvířátka je to velmi stresující záležitost. Ne vždy se ale morčátka obejdou bez pomoci zvěrolékaře. Přinášíme Vám několik rad, které Vám i Vašemu zvířátku přepravu ke zvěrolékaři usnadní.
Morčata jsou známá jako velmi společenská a komunikativní zvířata. Proto je samozřejmé, že by se neměla chovat samotná, ale nejméně ve dvou. Pokud se musí jednotlivá zvířátka přepravit ke zvěrolékaři, je pro ně mnohem příjemnější, když se na cestu vezme i jejich kamarád. V jeho přítomnosti se morčátko bude cítit jistěji.

Na co by se mělo dbát při výběru přepravky pro morčátka?

Na trhu je možné najít přepravky a boxy pro drobná zvířata od různých výrobců a v různých provedeních. V každém případě by přepravka pro Vašeho mazlíčka měla poskytovat dostatek místa k pohybu. Mimo toho by transportní boxy měly mít velký otvor na vyndání zvířátka, ale přesto být bezpečně uzavíratelné. Další velmi důležitý aspekt je dobrý přísun vzduchu. Transportní box či přepravka by neměly být průhledné, nýbrž tmavé. Průhledné přepravky nejsou vhodné, protože pouze zvýší stres přepravovaných zvířat.

Do přepravky nedávejte podestýlku. Dovnitř položte ručník a na něj nasypte vrstvu sena. To Vašemu zvířátku poskytne možnost úkrytu.

Po vyšetření zvířátek je vhodné odměnit je jejich nejoblíbenějším krmivem či snackem, které byste měli mít s sebou. Nepodávejte morčátkům lahůdku již před vyšetřením, protože veterinář zpravidla kontroluje zuby a vnitřek tlamičky.

Pokud se jedná o delší cestu, poskytněte zvířátku vodu. Všeobecně by cesty měly být spíše kratší.

Na závěr ještě jedna rada: při nízkých venkovních teplotách doporučujeme položit pod ručník na jedné straně přepravky vlažnou ohřívací láhev.

1 komentář:

  1. My jsme naštěstí tohle řešit nemuseli, ale nedávno jsem objednávali ze Španělska paletu steliva pro naší chovnou stanice. Teda nikdy bych neřekl, že to bude takový problém. Původně jsem myslel, že to přijede letecky, ale nakonec se zvolila pozemní přeprava. Hlavně mě štvalo, že jsem fakt dlouho čekal. Skoro dva měsíce. Ale velkou roli v tom taky hrál samozřejmě covid. :/

    OdpovědětVymazat

Děkujeme vám za komentář.