středa 6. června 2012

Zákládní složky potravy

Bílkoviny - proteiny Stavební materiál tkání a orgánů. Některé aminokyseliny si umí morče vytvořit samo, ale některé se dají získat pouze ze stravy. Hodnotné bílkoviny jsou obsaženy ve vejcích nebo svalovině. Méně hodnotné bílkoviny obsahují např. luštěniny.
Cukry - sacharidy Jsou zdrojem energie. Nadbytečné množství sacharidů se ukládá do tukové tkáně. Dělí se na jednoduché sacharidy - glukosa, fruktosa - a polysacharidy - škrob, vláknina nebo celulóza. Pro správný chod zažívání morčat je nepostradatelná vláknina. Je obsažena v seně nebo dřevu. Nejdůležitější sacharid je škrob - obsahují ho obilná zrna.
Tuky Jsou bohatším zdrojem energie než cukry. Nízký obsah tuku ve stravě snižuje pocit hladu, urychluje růst a zvyšuje kvalitu srsti. Je tedy lepší krmivo s nízkým obsahem tuku než se žádným. Potrava obsahující mnoho tuků se může dávat jen vyjímečně, jako pochoutka. Je to např. slunečnicové semeno nebo všechny druhy ořechů.
Voda Nezbytná pro správný chod organismu. Tvoří valnou část těla morčete, ale také mu napomáhá ke správné látkové výměně. Zabraňuje vyschnutí sliznic a celé tělo ochlazuje. Morče musí mít pitnou vodu neustále v napáječce.
Vitamíny Napomáhají ke správnému metabolismu v těle. Jejich nedostatek, nebo naopak nadbytek se projeví nemocí. Morče je přijímá ve stravě, dbáme tedy na správném uskladnění potravy. Nijak ji tepelně nezpracováváme, jinak se vitaminy znehodnotí. Morčeti musíme dodávat vitamin C, protože si ho samo neumí syntetizovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme vám za komentář.