čtvrtek 5. ledna 2012

Cuy morče

Již na první pohled se morče Cuy líší od ostatních plemen-a to svou velikostí-dorůstá váhy 2-3 kilogramů(dle českého standardu musí mít dospělé cuy morče,tj.v 9.měsících,min.váhu 1800g,jinak není vhodné na výstavy ani k registrovanému chovu! ).
Do Evropy byli první Cuy morčata přivezena v 80.letech z Jižní Ameriky jako exotičtí mazlíčci.
U nás se chovají nejen jako mazlíci,ale také k výstavním účelům,najdete je v různých barevných variantách a s různým typem srsti-nejen hladká obyčená,ale i crested,coronet,sheltie, rozeta a rex.Hodně se píše o jejich plachosti a divokosti,ale z naší zkušenosti mohu jen napsat,že pokud se zvířátkům věnuje dostatečná pozornost a péče,jsou z nich mazlíci jako z každého jiného morčete.

Nedoporučovali bychom chovat samotné pouze jedno morče, protože morčata jsou skupinová zvířata a samotu špatně snáší a u Cuy morčat toto platí dvojnásob.
Přestože jsou Cuy morčata větší,než normální morče,na prostor nejsou tolik náročná.Dvěma zvířatům,která jsou už dospělá a váží už kolem 2kg,postačí klec o velikosti 120cm.
První připuštění samičky se doporučuje o něco dříve,než u normálních morčat a to ve věku asi 4 měsíců,kdy její hmotnost už dosahuje váhy přes 1200g-v pozdějším věku totiž dochází k pevnému spojení pánevních kostí ve stydké oblasti a samička by již nemohla porodit.Po porodu samičku necháváme odpočinout 3-4 měsíce s přihlédnutím na její kondici,dva vrhy do roka je optimální.Samice doporučuji nechávat v chovu tři roky,samce o něco déle,dle jeho kondice.
Březost Cuy je stejná-63-72 dní,mláďata se rodí s hmotností až 250g,osrstěná ,s otevřenýma očima a s plně vyvinutým chrupem.Mláďata pohlavně dospívají o něco dříve,takže je nutné oddělit samečky od samiček již ve třech týdnech života.
Polyadaktylie-mnohoprstost-genetická chyba,která někdy provází Cuy morčata- jsou to prsty navíc,scela vyvinuté a plně funkční-vyskytují se u předních i zadních nohou.
Atavismus-paspárky-prsty bez kosti s drápkem-mohou odpadnout samy v ranném věku zvířete,ale pokud ne,doporučuje se je nechat odstranit kvůli možnému poranění způsobené zatržením či odtrhnutím.
Polyadaktylie či atavismus je vada,která v Čechách v chovu,k  registraci ani na výstavách nevadí.

Kvůli zdravotním rizikům se nesmí křížit morče CUY s normálním morčetem ! ! !


 Na fotografii-domácí chov Cuy morčat v Peru:

Obrazek
a chov Cuy ve farmách v klecích na roštech:
Obrazek

Jak už bylo řečeno,morče cuy pochází z Jižní Ameriky,kde se i v součastnosti chová hlavně na maso.V oblasti And,kde je chudá země,není totiž chov velkých hospodářských zvířat možný a také maso na jejich jídelníčku najdete pouze při svátečních událostech. Zajímavostí je,že se v Peru chovají světlá,pokud možno bezpigmentová morčata,kvůli estetice na talíři.Morčata se totiž po porážce zbavují srsti stejným způsobem jako u nás prasata a konzumují se i s kůží.Černá morčata proto v chovech neuvidíte, pokud se přesto nějaká narodí,jsou používána pro různé rituály jako obětní zvířata.
Morčata cuy se tam také dosud používá jako platidlo a chovný pár těchto morčat dostávají novomanželé jako velmi cenné věno.
Festival del Cuy en Huacho, Pe  


gal_guineapig_4.jpg

  gal_guineapig_3.jpg
 
  více se můžete dočíst v této knize:

for23817a.jpg
               

Některé zvuky morčete:
bublání-námluvy-nadřazenost : ukázka
hvízdání-vítací nebo volající o pomoc :  ukázka
vrnění-morče spokojené nebo namlouvací zvuk : ukázka
varování-skřípání a cvakání zuby :  ukázka
zvuk nespokojenosti-bolest-nebezpečí : ukázka

3 komentáře:

  1. Chudáčci morčátka-když si je chovaj na maso!

    OdpovědětVymazat
  2. no já nevím jak vy, ale já jsem si třeba nedávno také podle těchto stránek zde zjišťovala jak chovat morče a opravdu to není nic jednoduchého... Je to opravdu hodně úsilí, ale na druhou stranu je to moc hezké a krásné zvířátko :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme vám za komentář.