sobota 14. ledna 2012

Soužití v páru či skupině

Jak už jsem se zmiňovala morčata jsou velmi společenská zvířata. Pokud si tedy hodláte pořídit jedno morče, musíte se mu co nejvíce věnovat, ale i v případě dostatečné pozornosti tím bohužel morčeti nenahradíte rovnocenného kamaráda v podobě druhého morčete.
Úplně nejideálnější řešení je chovat malou skupinku morčat, cca 5-6ti členou, která se skládá ze samiček a jednoho samečka, to ale znamená, že morčatům budete muset poskytnout co nejvíce prostoru, pokud tedy nemáte dostatek prostoru je dobrým řešením pořídit si morčátka dvě. Máte na výběr hned z několika kombincí a to buď:

Páreček:
- rozhodnete-li se chovat párek morčat, musíte počítat cca 4krát do roka s mláďaty. Ty je poté nutné umístit do nového domova, jehož nalezení však nemusí být vždy zrovna lehké. Jednou z možností jak chovat páreček a nemít mladé, je kastrace samečka.

Dvě samičky:
- samičky se většinou snesou dobře, nejlepší je pořídit si buď dvě sestry nebo matku s dcerou. V případě, že už jednu samičku doma máte je možné si k ní pořídit druhou, při jejich seznamování by nemělo docházet k velkým problémům.

Dva samečkové:
- při chovu dvou samečků se názory velmi často různí, někdo zastává názor, že je to téměř nemožné, někdo s tím zase nemá problémy. Při pořízení dvou samečků je lepší pořídit si je z jednoho vrhu, nebo si pořídit dvě mláďata, která spolu budou žít odmalička. Pokud se v době dospívání či pohlavní dospělosti nedostanou do kontaktu se samičkou měli by si dobře rozumět.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme vám za komentář.