středa 18. dubna 2012

Péče o skinny morče

http://www.ireceptar.cz/res/data/140/016979.jpg

Péče o toto plemeno je trochu náročnější než u běžného morčátka. Především proto, že nemají srst, která by je chránila. Vyžadují teplejší místo, teplota nesmí klesnout pod 21`C a také nesmí být v průvanu. Nejlepší je umístit ubikaci na světlé teplé místo, kde není průvan a zároveň to není blízko radiátorů. Jako podestýlka se mi osvědčily neprašné hobliny od firmy PAN MALINA.

Pro skinníky někdo používá plastboxy, udrží lépe teplo, ale já jsem zvyklá používat klece, které dle potřeby ze tří stran obložím dekou nebo jiným materiálem tak , aby nebyli skinníci v průvanu.

Skinníci maji radi měkké vlněné pelíšky, ve kterých si mohou hovět .Pokud jim do něj dáte kousek měkkého hadříku např. fleece, rádi se do něj zachumlají, alespoň moje skinny Gemma to miluje.

Pokud budete v létě brát skinny ven nebo někam na místo kam svítí sluníčko, je dobré je natřít opalovacím krémem s UV filtrem. Mají citlivou pokožku. Když se Vám bude zdát jejich pokožka suchá a šupinatá je dobré ji kdykoliv během roku promastit buď olivovým olejem nebo jemným dětským krémem. Dobré je použít PANTENOL ve spreji nebo Panthenolovou mast.



Pití: napáječka- každý den je potřeba napáječku vymýt a dát morčátku převařenou vodou s přidáním C-compositum ( Vitamín C je pro morčátko velmi důležitý, ale neumí si ho samo vyrobit, proto je nutné tento vitamín uměle dodávat)

Vitamíny : Pro správný vývoj morčátka je důležitý dostatek vitamínů, především vitamínu C, u kojících samic, nebo nemocných, či oslabených morčátek přidávám do zrní či pití Glukopur.

Potrava: stejná jako u běžného morčete, hlavním zdrojem je tedy vláknina v podobě sena či trávy, dále pak vhodná zelenina (okurka, paprika, mrkev, rajče, čínské zelí, petržel, celer, jablka , banán, granule zrní....

Péče o kůži: Kůži skinny morčátek je v případě suché kůže dobré natřít B-panthenem (mast) nebo Panthenol spray.

Nemoci a paraziti: zatím jsem se setkala s blíže neurčeným typem roztočů, na který pomohlo injekční podání Biomectinu nebo Ivomecu.Tento proces je nutné po 14 dnech zopakovat a pak by mělo být zvířátko celý život odolné. Pokud nepřijde nakažené nové zvířátko do chovu nebo se nenakazí z podestýlky, mně bylo doporučeno hobliny na chvíli strčit do vyhřáté trouby.(Nyní, co používám hobliny PAN MALINA, už to ani není potřeba a zířátka jsou ok.

Léčiva a vitamíny vhodné pro morčátka: Framykoin, Hylak, Marbocyl (atb), Panthenol spray, C vitamín, Glukopur., sirup na kašel -mateřídouškový, na podporu imunity- echinaceový sirup, měsíčková mast, Otifree, Otibiovin, Enrobioflox, Prurivet, Betadyna mast i roztok, Opthalmoseptonex, Ocu flash a Cevaderm, Tobrex, Vitamín A-POS,Heparoid, Tobradex, Maxitrol, Bactroban,Atropin POS 0,5%, Kanamycin-POS, Hypotears gel,Ciplox,

1 komentář:

  1. Ahoj, podle toho co vím o hroznovém cukru (Glukopuru), tak by to morčátkům mělo nejen rychle dodat energii, ale i chuť k jídlu!? ..četla jsem na http://www.glukopur.cz

    OdpovědětVymazat

Děkujeme vám za komentář.