pondělí 15. srpna 2011

Pravidla zacházení s morčetem

Jak uchopit a zvednout morče?
Morčata jsou velmi opatrná zvířata. A pokud nejsou zvyklá na vzájemný a častý kontakt s lidmi, nechají se chytit jen velmi nerada. Při uchopení se zpravidla pokouší uniknout. Nejlépe je morče uchopit pod předními končetinami a podpírat jim dlaní hrudník, a druhou rukou podepřít zadní nohy se zadečkem. Při držení je důležitý pevný stisk (ne zase příliš), aby vám zvíře nemohlo neočekávaně vyskočit (morčátka to dělají velmi ráda).
 
uchycení morčete
 
Jak morče chytit?
Morčata bývají velmi hbitá. Pokud se pohybují volně po místnosti, dokážou během mžiku zmizet pod nábytkem. Často je nutné dlouho čekat, než se morče "umoudří" a vyleze ven. Pokud morče budete chytat násilím a lapat po něm, asi se potom už jen tak chytat nenechá a bude se bránit. Je lepší nabídnout pamlsek (cokoli, co mají vaše morčí ráda), a počkat, až se morčátko nechá zlákat. V zahradě nebo kdekoli ve venkovním prostoru byste v žádném případě neměli nechat volně pobíhat ani ochočená morčata. Mohou nabrat nečekanou rychlost a zmizet v trávě nebo ve křoví. /Znám z vlastní zkušenosti, že chytat morče po venku je téměř nadlidský úkon, a ty nervy za to nestojí/. Navíc volně pobíhající morče nebo nechráněné se může stát kořistí kočky, dravého ptáka apod. /I když třeba naše "číča" je asi jiná, protože na morčata jen kouká a doslova se jich bojí/.
lov kočky
 
Dovolená.
Morčata nejsou žádní světoběžníci, takže během vaší dovolené zůstanou raději doma. /Moje morčata jsou zvyklá od malička cestovat, ale jen na určité místo, takže kdybych jela někam jinam, tak bych je také raději nechala doma/. Ale je nutné jim zajistit péči. Před odjezdem jim důkladně vyčistěte klec. "Pečovateli" sepište, co vše má udělat, kdy má krmit, kolik krmení a jaké krmení. Postarejte se o zásoby jídla, podestýlky a sena. Zanechejte také místo vašeho pobytu a číslo na veterináře, kam by se mělo s morčetem v případě potřeby dojít. Alternativou je ubytování ve zvířecím hotelu nebo obchodě s chovatelskými potřebami - i když se mi to zdá docela drastické. A pokud si své svěřence s sebou přece jen povezete, zejména do zahraničí, pak si zjistěte podmínky země vyvážející (ČR) a země, do které jedete!! Jinak by se vám mohlo stát, že vaše morčátko nepustí zpět do ČR.
 
dovolená - svět
Tak to by byly nejdůležitější rady o tom, jak zacházet s vaším morčátkem. Zejména rady pro cestování jsou celkem aktuální, přece jen je doba cestování a dovolených. Takže ještě pro doplňení, pokud s vámi morče někam pojede, nemělo by se vozit přímo v kleci, nýbrž v přenosce, kterou seženete v každém obchodu s chovatelskými potřebami. Hlavně nesmějí jet v horku a podobně, ale to je vám všem určitě jasné ... Tak přeji šťastné cestování a hlavně radostné návraty, ať už se ke svým miláčkům vracíte nebo je vezete s sebou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme vám za komentář.