sobota 13. srpna 2011

Zdraví

Morčata se celkově těší velmi dobrému zdraví a jsou málokdy nemocná. Když už však onemocní, dostávají se z toho velmi těžko, a proto byste se měli naučit poznat první drobné příznaky. Že je morče nemocné, se většinou pozná podle toho, že morče přestane jíst. Bude ospalé, bude sedět schoulené a nepohne se, ani když ho něco vyruší. Oči může mít zastřené a srst matnou. Může pít víc než jindy. Může mít průjem. Příčin je však mnoho a já Vám zde proto ukážu několik příznaků nemocí a co v tom případě dělat.

  1. Morče nežere a nemá téměř žádné výkaly - Může mít zácpu, která je nejčastěji způsobena tím, že je potrava příliš suchá. Zkuste mu den nebo dva dávat víc zeleniny a ujistěte se, že má čerstvou vodu. Když mu nebude lépe, odneste morče k zvěrolékaři.
  2. Výkaly jsou měkké nebo tekuté a kysele páchnou - Morče má průjem. To je vážnější než zácpa. Jestli je jinak v pořádku, mohlo sníst něco, co mu nesvědčilo. Vezměte mu všechnu potravu kromě sena a několika dobře omytých pampeliškových lístků a dejte mu hodně čerstvé vody. Zavolejte zvěrolékaři a požádejte o radu. Morče může mít nějakou infekce a v takovém případě se musí hned léčit.
  3. V kožichu se objevují holá místa a morče se škrábe - To je obvykle způsobeno roztoči. Zvěrolékař Vám poradí, jak ho léčit. Prvními příznaky roztočů jsou drobná vyvýšená místečka v srsti. Kůže pak začne být suchá a loupe se a srst začne vypadávat.
  4. Morčeti teče z nosu, kýchá a hlučně dýchá - Morče může mít infekci podobnou lidské rýmě, což může vést k zápalu plic. Okamžitě vezměte kotec do domu nebo do bytu. Místnost musí být vyhřátá nejméně na 20°C. Když mu do 24 hodin nebude lépe, odneste morče k zvěrolékaři. Pokud jsou bolavé a uslzené obě oči, odneste morče k zvěrolékaři. Může mít oční infekci.
  5. Morče má bolavé, uslzené nebo zastřené oči - Jestli je bolavé jen jedno oko, mohl se mu do něj zapíchnout kousíček sena. Jemně mu jej opláchněte vatovým tamponem namočeným ve vlažné vodě (převařte ji a nechte vychladnout). Pokud je oko zastřené, může být poškrábané a je potřeba ho ošetřit, protože ze škrábnutí se může vyvinout vřed. Proto odneste morče ke zvěrolékaři okamžitě.
  6. Přerostlé drápky - Drápky morčete mohou narůst tolik, že se zkroutí dolů a morče pak chůze bolí. Je lepší, když drápy odstřihne veterinář, protože když se to udělá nesprávně, způsobí to zvířeti hodně bolesti.
  7. Přerostlé zuby - Morčeti rostou zuby celý život. Musí mít tvrdé dřevo, které by mohlo hlodat, a tím si je obrušovat, jinak mi mohou narůst do takové délky, že nemůže pořádně jíst. Když to bude nutné, zvěrolékař morčeti zuby bezbolestně zkrátí.


TOPlist

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme vám za komentář.