pátek 5. srpna 2011

Téma měsíce-Anglický rex

V tomto měsíci se budeme věnovat plemeni morčete Anglický rex...

ANGLICKÝ REX

Rexíci byli vyšlechtěni před několika lety v Anglii. A ačkoliv toto plemeno neexistuje dlouho, je známé po celém světě a jeho obliba neustále stoupá. Rexové se mohou vyskytovat ve všech možných barevných kombinacích - jednobarevní, dvou a vícebarevní, barvy aguti, dalmatinci, himalájci ...
A i když vypadají velice podobně, s americkými teddy nejsou geneticky příbuzní.

A TOTO JE POPIS IDEÁLNÍCH REXŮ: mají mít masivní a svalnaté tělo. Žádaný je velký, silný a kompaktní tvar těla. Jsou krátcí a širocí, s krátkou výraznou šíjí. Plece jsou vyšší, širší a pěkně svalnaté. Hruď má být široká a plná, hřbet krátký, široký a rovný. Hlava široká a tupá, při pohledu ze strany je nos zahnutý ("římský profil"), oči a uši daleko od sebe. Oči jsou velké a vypouklé. Neosrstěná ouška jsou šikmo nasazená, ohnutá dolů, uprostřed mají vlnku. Končetiny jsou krátké, rovné a silné. Na předních nohou jsou 4, na zadních 3 prsty. Zadní končetiny mají být zakulacené, svalnaté, nesmí být vidět kosti.


VĚTŠINOU jsou rexové větší a těžší plemeno než ostatní, váha se pohybuje v rozmezí 1000-1400g, i když těžší samci (1500-1600g) nejsou vyjímkou. A díky tomu, že mají odstávající srst, vypadají opravdu mohutně.

SRST = nejdůležitější znak rexů. Má být velmi tvrdá, krátká, hustě kudrnatá a elastická. Délka srsti je cca 2,5cm, na hlavě a na břiše bývá kratší než na ostatních částech těla. Čím je srst hustější, tím lepší. Ideální srst je u rexů zřídka k vidění: měla by u dospělých zvířat kolmo odstávat na celém těle, měla by být obzvláště kudrnatá na břiše a zadních nohou.
Z požadovaných vlastností se délka a hustota srsti dá poznat už na mladých jedincích, ale struktura, elasticita a především tvrdost se vyvíjí především s věkem. To trvá až 18 měsíců, než se dás určitostí říci, že se srst už nadále nebude měnit.
Genetický vzorec struktury srsti u rexů:
LL rr MM st st Sa Sa rx rx Fz Fz

POVAHOVĚ jsou rexové klidná, přívětivá, vyrovnaná zvířátka, která se na dění kolem sebe dívají až se stoickým klidem a nadhledem. Žádného cholerika mezi nimi nehledejte. Alespoň do té doby, než začnete šustit sáčkem plným dobrot. To se hned dožadují Vaší pozornosti.


REXOVÉ PROCHÁZEJÍ MNOHA FÁZEMI RŮSTU:

Narození - cca 3 týdny: Narodili se malí šampióni s měkkou zvlněnou "dětskou" srstí. Jsou z nich malé roztomilé kuličky, které se brzy dávají do zkoumání okolního světa.

3-6 týdnů: Stále jsou roztomilí, postupně se osamostatňují od matky. Ke konci období se začíná projevovat tvz. "natahovací fáze". Hlava se prodlužuje - rypatí a i celkově rostou více do délky než šířky.

6-12 týdnů: Prodlužování pokračuje - k popisu ideálního rexe mají opravdu móóóc daleko. V tomto období se také začínají prodávat a je někdy obtížné přesvědčit kupujícího, že toto je pouze dočasný stav :-). V tomto období se už dá určit délka a hustota srsti.

12-20 týdnů: V tomto období začíná nová srst nahrazovat dětskou. Je sice tvrdší, ale přesto stále polehává a vypadá plochá a špatná. Na první pohled to od minulého období nejsou žádné výrazné změny.
5-8 měsíc: Srst na plecích se výrazně zlepšuje. Od hlavy začíná pomalu odstávat od těla, ale po stranách těla je ještě položená. Také na zádech a břiše zůstává srst plochá. Většinou se dá posuzovat nanejvýš délka, hustota a drsnost srsti.

8. měsíc: Rex, u kterého se v tomto věku neprojevuje zlepšení srsti na plecích, nemá v budoucnosti moc šancí získat dobrou srst.

8-18 měsíců: Srst se začíná zvedat na zádech a bocích, ale jde to pomalu, pomaličku....

18 měsíců - 3 roky: Vývoj rexe je ukončen. Je dospělý a má tu nejlepší srst, jako kdy měl a mít bude.


ZÁVĚREM lze říci, že rexové jsou na chov těžké plemeno, které u nás prozatím není moc rozšířené. Rexům je třeba věnovat mnoho péče a trpělivosti. Trvá dost dlouhou dobu (až 2 roky) než je jedinec úplně vyvinutý a může se o něm stoprocentně říci, zda se hodí do chovu. A to vyžaduje širokou základnu, mnoho prostoru a času. Ale vyplatí se, nemyslíte?


 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme vám za komentář.