pondělí 21. listopadu 2011

Morče Švýcarský teddy

V současné době, kdy neustále přibývá nových forem morčat, kreseb a barev, stojí za povšimnutí nové plemeno krátkosrstého morčete – Švýcarský teddy.
Dá se říci, že chovatele tohoto plemene v České republice spočítáme na jedné ruce a to je veliká škoda.
Jedná se o plemeno s polodlouhou, sedm centimetrů dlouhou srstí, krepovité struktury, která roste kolmo k tělu. Dle standardu pro toto morče nejsou uznané žádné rozety, kromě jedné uprostřed čela, která vzhledem k typu srsti v dospělosti není téměř vidět. Plemeno rychle nabývá na váze a v dospělosti morčata váží asi 1,2 kg. S trochou nadsázky je lze srovnávat s nejmenšími plemeny psů. Výhodu mají velkou, nemusí se venčit, pouze měnit kvalitní podestýlku.
K nám bylo toto plemeno importováno z Německa a Rakouska. Mezi nejrozšířenější barvy patří kombinace zlatá aguti (spodní barva černá s červenou, která vytváří pruhy) s červenou a bílou, želvovinová s bílou, morčata červenooká v barvách lila, šafrán, bílá a kombinace těchto barev. Dále sem patří řada černých morčat, nově rozšířená o tříslová morčata black tan (základní barva černá a břicho, kruhy kolem očí, uší a brada v barvě červené).
Náročnost na chov není rozdílná od ostatních druhů, článků o chovu morčat bylo napsáno mnoho. Začátečníkům bych chtěla připomenout pouze některé základy chovu, které mám ověřené vlastními zkušenostmi. Jako základ dobrého chovu bych jistě doporučila nákup zvířat u chovatelů, kde se nejlépe seznámíte s podmínkami chovu, složením krmné dávky, ale i s léčením případných zdravotních problémů. Morče musí mít dostatek prostoru. Ubikace by měla být dlouhá 80 cm a více, bez průvanu, velkého hluku. Dospělá zvířata zvládají i teploty okolo 10 °C. Podestýlka je nejlepší z dezinfikovaných hoblin nebo stelivo určené pro hlodavce, co nejméně prašné.
Základem krmné dávky je dostatek sena. Podle ročního období postupně přidávám trávu. Nepostradatelné je ovoce a zelenina – papriky, rajčata, ledový salát, čínské zelí, mrkev, melouny, jablka, kiwi, mango. Vše musí být řádně omyté. Dodatkem jsou krmné granule a směsi, asi každých čtrnáct dnů podávám tvrdý chléb nebo větvičky ovocných stromů. Důležitý je dostatek vitamínu C, který morčata získávají z potravy nebo ho můžeme koupit v lékárně a přidávat do vody. Nedostatek tohoto vitamínu může způsobit úhyn mláďat, dospělí jedinci mohou mít potíže s pohybem. Nejčastějším problémem srsti jsou parazité, které lze zvládat dostupnými přípravky nebo očkováním u zvěrolékaře. Na plísně – bíle ohraničená kůže bez srsti, můžeme použít krémy určené pro lidi např. Canesten.
Věřím, že v dnešní uspěchané době si pro svoji nenáročnost najde chov morčat nové příznivce.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme vám za komentář.