pondělí 21. listopadu 2011

Nové plemeno morčete Lunkarya a Curly

Jedná se o křížence, známého od roku 1996 pravděpodobně původem ze Švédska. Není doposud uznané ve standardech morčat, jeho charakteristika je v dlouhé srsti Lunkarya a v krátké srsti Curly.
Pokud ho lze alespoň několika slovy popsat, tak Lunkarya již znatelné znaky má, jde o vlnitou srst podobnou pudlům, délkou připomínající peruánce, která tvoří nepravidelné víry, se dvěma rozetami na kyčlích. Co se týče krátké varianty, jedná se o pudlovitou srst, kolmo rostoucí k tělu, o délce 1–1,5 cm, bez jakýchkoliv vírů. Curly již mají německé standardy.
Protože se jedná o křížence rex + Am. teddy + CH. teddy, je nutné při chovu tohoto zvířete používat morčata pouze bez texl genu. V praxi to znamená, že samec Lunkarya + samice Peruánec = první generace nositelů genu, a ve druhé generaci je již v 50 % Lunkarya – Peruánec s charakteristickými dvěmi rozetami na kyčlích. Stejně lze použít samec Lunkarya + samice Šeltie = opět generace nositelů, ve druhé generaci Lunkarya – Šeltie. Pokud pro chov použijeme zvíře, které má texl gen, vznikne podle dostupných informací ve druhé generaci angora.
Samozřejmě je jednoduší způsob chovu základní chovný pár, ale ten, vzhledem k tak mladému plemenu morčete, má vyšší pořizovací cenu.
Také co se týče barev, je výběr omezen na barvy zlatá aguti, bílá, kombinace s bílou, černo-červená, převážně světlejší a nově méně známé tříslové zabarvení s červenými znaky tan černý.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme vám za komentář.