sobota 26. května 2012

Hodnocení morčat na výstavě

Chcete vědět jak se na výstavách vlastně morčata hodnotí a na co si dát pozor? Tak si přečtěte tento článek celý....

Na výstavách se hodnotí sedm hlavních věcí: typ a stavba těla; váha; srst; hlava, oči, uši; specifika plemene; specifika barvy a kresby; kondice. Za jednotlivé části, může morče získat body. Maximální dosažitelný počet bodů je sto. Když se morče odchyluje standartu plemene například, tak nedostane plný počet bodů atd...
.
Typ a stavba těla (20 b.): Tělo by mělo být oproti "obyč" morčeti více robustní, zavalitější, mělo by působit kulatým dojmem, morče má mít pevné kosti a celkově nepůsobit křehce.
.
Váha (10b.): Vystavovaná morčata se dělí na dvě skupiny: mladá (M) - mladší 6-ti měsíců a dospělá (D) - starší 6-ti měsíců. Mladá morčata mají mít váhu vyšší než 500 g a dospělá vyšší než 900g.
.
Srst (20 b.): Srst by měla být, lesklá, zdravě vypadající, správně porostlá - na srsti nejsou lysá místa. U krátkosrstých morčat nesmí být delší než 3 cm.
.
Hlava, oči, uši (15 b.): Hlava je správně kulatá; oči kulaté, čisté; uši jsou klopené dolů, bez zálomků - povolen je maximálně jeden.
.
Specifika plemene (15 b.): Každé plemeno má svůj standart: coronet má dlouhou srst, "korunku" na hlavě v barvě srsti, atd... Tady se hodnotí, jestli každé plemeno odpovídá svému plemennému standartu.
.
Specifika barvy a kresby (15 b.): I každá barva má svůj standart, stejně jako každé morče má určitou barvu. Ta by měla také odpovídat jejímu standartu. Např. když morče barvy tan, má špatnou kresbu kolem oka, ztratí nějaké body nebo bude diskvalifikováno.
.
Kondice (5 b.): Tady se hodnotí, jestli morče vypadá zdravě, jakou má kondici a jak působí celkovým dojmem.
.
OCENĚNÍ
Oceněny budou morčátka, která získají největší počet bodů. Získají diplom a/nebo pohár. Tituly: nejlepší morče výstavy, nejlepší morče plemene ..., nejlepší skupina (trojice), atd..... Mazlíci získávají pouze diplom.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme vám za komentář.