sobota 5. května 2012

Téma měsíce-Švýcarský teddy

http://www.morcata-monik.estranky.cz/img/picture/113/morc---kratkosrste-svicarsky-teddy-klub-morcat.jpg

Jedná se o relativně nové a u nás méně rozšířené plemeno. Jeho genetický kód byl specielně vyvinut, jak již napovídá název, ve Švýcarsku a je odlišný od plemene US-teddy a rex.
Stavba těla je stejná jako u jiných ušlechtilých morčat. Na těle nejsou žádné víry ani pěšinky, toleruje se pouze čelní korunka. Korunka je patrná u mláďat, později se v husté srsti opticky schová.

Srst:
Morčata švýcarský teddy se řadí mezi plemena se zvláštní strukturou srsti. Srst je hustá a krepatá, odstává od těla všemi směry. Délka srsti se pohybuje okolo 5-7 cm. Na bříšku je srst kratší a vlnitá.
Novorozené mládě švýcarského teddyho se nejvíce podobá US-teddymu nebo rexovi. Srst je krátká a mírně vlnitá. V dalších týdnech srst prochází několika fázemi proměny. Srst začíná postupně odrůstat a asi ve věku jednoho měsíce morčátko "vypelichá". Ale brzy začne vyrůstat do krásy, od 4-5 měsíců je srst již hustá, hrubá a polodlouhá. Konečnou kvalitu a délku srsti lze ocenit u dospělého jedince. Je žádoucí, aby srst byla vpředu i vzadu stejně dlouhá.
Samice v období březosti a po porodu trpí ztrátou srsti. Během 2-3 měsíců se však kvalita srsti zase vrátí do původní kvality.

Péče o srst:
Péče o srst je podobná jako u plemene US-teddy. Morčátko často a pravidelně češeme hustým kartáčem, aby se odstranily uvolněné chlupy a nečistoty z podestýlky. Zvláště na zadních partiích bývá srst delší, což přidává morčátku hruškovitý tvar. Je žádoucí, aby srst byla rovnoměrně dlouhá po celém těle, proto se doporučuje trčící přerostlé konečky uštipovat. Při zkracování nůžkami srst nevypadá tak přirozeně.
Při přípravě na výstavu po koupání nepoužíváme kondicionér ani olejíček, aby byla zachována hrubá struktura srsti. Koupeme nejméně 2-3 týdny před výstavou.

Křížení:
Genetický kód plemene švэcarský teddy je odlišný od plemen US-teddy a rex. Spojení CH-teddy x US-teddy a CH-teddy x rex je nevhodné. Gen srsti švýcarského teddyho je recesívní vůči genu hladké srsti. Z takového spojení by vznikli hladcí jedinci s CHTG, při dalším křížením genových nositelů se švýcarským teddym srst nedosahuje požadované délky.
Naprosto nevhodné je křížení s peruánci, angorami, alpakami, mohéry a rozetami, protože předávají nežádoucí vírky. Křížením s dlouhosrstými plemeny vzniká nerovnoměrně dlouhá srst bez požadované husté podsady. Správný výběr chovných jedinců je nezbytný pro upevnění stability tohoto plemene.
Aby se zachovaly charakteristické znaky srsti plemene švýcarský teddy, je ideální křížit švýcarského teddyho pouze se švýcarským teddym!
Stále více chovatelů se začíná věnovat chovu morčat tohoto nádherného a zvláštního plemene. Zakladnu tvoří kvalitní import, ze kterého již bylo získáno několik generačních linií. Morčata plemene švýcarský teddy jsou u nás v republice chovaná tmavooká i červenooká. Stále častěji bývají viděna na výstavách ušlechtilých morčat.

http://www.klubmorcat.cz/images/stories/Morcata/plemena/chteddy.jpg

zdroj: chs Brunensis

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme vám za komentář.