sobota 12. května 2012

Slovník pojmů

A
Aguti - zbarvení aguti pochází z původního, divokého morčete. Je charakteristické tím, že je složeno ze dvou barev, základní spodní barvy a krycí barvy. Každý jednotlivý chlup je rozdělen do tří barevných zón. Chlup od kořínků má základní, spodní barvu, následuje kroužek krycí barvy a zakončen je tmavou špičkou spodní barvy. Do barev aguti patří barvy se spodní barvou černou a čokoládovou, do barev argente se spodní barvou lila, béžovou a slate blue (břidlicovou). Výjimku tvoří lila zlatá argente, která se též nazývá lososová aguti.
B
Buff - okrově-žlutá barva bez červeného nádechu. Takto zbarvené morče má ohnivé až hnědé oči, chodila růžová bez pigmentace, drápky se světlou rohovinou.
C
Coronet-Vyslovuje se koronet. Říká se mu korunka (překlad coronet). Vznikl v Anglii spojením cresteda a sheltie.
Č
D
E
F
G
H
Habešské morče - je morče pocházející z Anglie, kde jsou známa jako "abyssinian".
Ch
I
J
K
Korunka - rozetka, kulatá se středem o velikosti špendlíkové hlavičky.
L
M
Merino-Je to kombinace koroneta a texela.
N
O
P
Peruánec-Srst: Maximální délka neexistuje, většinou se ale počítá s 20 cm. Srst dorůstá individuálně podle genů. Jinak je lesklá a na dotek jemná. Budí dojem, že má na obličeji srst delší než na těle, ale není to pravda. Všude mu roste srst téměr do stejné délky. Není tak přiléhavá jako u sheltie, spíše odstává. Licousy odstávají směrem dopředu. Možná to na první pohled nevidíte, ale má na kyčlích vždy po jedné rozetě. Od těchto rozet až k hlavičce roste srst opačným směrem, proto také na hlavě vzniká pony. Proto často toto morče vypadá stejně ze předu, jako ze zadu.
Q
R
Ruská kresba - také se jí říká himalájská kresba, která se skládá z tmavě zbarvené masky, uší a končetin. Barva těla je sněhově bílá, u starších morčátek s určitým tmavým závojem. Barva kresby je černá - znaky jsou tmavě hnědé až černé nebo čokoládová - znaky jsou světle hnědé. Oči jsou červené, uši u černých znaků jsou černé, u čokoládových znaků světle hnědé, chodidla i drápky jsou zbarvená podle barvy znaků.
Ř
S
Sheltie-Vyslovuje se šeltý. Srst dlouhá až 20 cm, rovná, hladká, hustá. Bez vírů, kudrlinek a bez korunky. Na tlamičce jsou chlupy krátké, od uší se prodlužuje a za ušima už je dlouhá. Splývá podél těla. Tato srst neustále roste. 
Š
T
Ticking - barvené odstupňování, chlup má hrot zbarven jinou barvou (či odstínem barvy) než tělo chlupu.
U
V
W
X
Y
Z
Ž
Želvovinová barva morčete - rovnoměrné uspořádání stejně velkých barevných skvrn. Od nosu až k pětě vede pomyslná osa uprostřed zad a břicha, na této ose se proti sobě střídají dvě různé barevné pole (černo-červené). Morčátka tohoto zbarvení mají velmi tmavě hnědé oči, černé uši, černá chodila, drápky barvy tmavé rohoviny až černé.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme vám za komentář.