neděle 22. května 2011

Než si přineseme morče domů

Ještě než si morčátko přineseme domů, měli bychom vyrazit do specializované prodejny (zverimex, zoo-shop..) a nakoupit věci, bez kterých se při chovu neobejdeme....
1. Ubikace, ve které bude zvířátko bydlet
Nejprve je dobré rozmyslet si, zda budeme kupovat jedno morčátko, nebo více. Podle toho budeme zhruba vybírat velikost ubikace. Zamyslíme se i nad tím, kam plánujeme ubikaci umístit. Mělo by to být světlé místo v místnosti, kde hodně pobýváme. Nesmí být v průvanu ani přímo u topení.
Je několik typů ubikací. Každý má svá PRO a PROTI.
Klec: Je prostorná, dobře se čistí, morčátko vidí ven a může komunikovat s okolím. Nevýhodou je, že hobliny mohou vypadávat ven, dá se však zakoupit igelit (speciálně na klec), kterým se mříže obalí.
Akvárium: Je dobré v tom, že z něj nic nevypadne, ale je těžké a hůře se s ním manipuluje; hrozí rozbití. Stěny akvária se neustále špiní a brzy se poškrábou.
Plastbox: Přichází teď do „módy“. Je výhodný svou lehkostí, dobře se čistí, ale mnohdy není z čirého plastu, takže morčátko nevidí ven. Často bývá příliš nízký a pro některá morčátka-skokany je pak jednoduchou překážkou.
2. Miska na krmení, seno, vodu.
Miska: V obchodech najdeme mnoho různých mističek. Vhodné jsou nižší a kameninové, které morče nepřevrhne; jsou také dobře omyvatelné. Taková miska stačí jedna (k podávání obilné směsi a granulí).
Napáječka (pítko): Často se vedou spekulace o tom, zda morčata musejí mít k dispozici vodu, nebo ne. Měla by k ní mít určitě přístup, a to i v tom případě, že dostávají mnoho „mokrého“ krmení.Vodu je možné podávat i v misce, ale nedoporučuje se. Morčata se v ní často „vykoupou“ a velmi brzy ji zašpiní. Nejlepší jsou plastové napáječky s kovovým zakončením (tyčinka s kuličkou).
3. Podestýlka
Ve zverimexech opět najdeme mnoho druhů podestýlek - od hoblin až po hoblinové pelety.
Kukuřičná drť: Je nejméně vhodná. Málo saje a je velmi ostrá pro citlivé morčecí tlapky. A moc komfortu nezajistí.
Kočkolit: Dobře saje, drží pach, ale podle mého názoru není pro morčata vhodný. Je ostrý a může poranit tlapky, nebo na nich vytvořit bolestivé otlaky.
Hoblinové pelety: V poslední době jsou velmi moderní. Dobře sají a pohlcují pach díky dvěma fázím. Nejprve nasají a poté se rozpadnou a ještě dále sají. Nevýhodou je vysoká cena a dle mého značná nepohodlnost pro morčata.
Hobliny: Jsou pro morčata nejvhodnější podestýlkou. Jsou lehké a měkké. Zaručují komfort a pohodlí morčátka. Při koupi hoblin musíme dbát na to, aby nebyly příliš prašné, s velkým množstvím jemných částí. Existují i parfemované s vůní citronu, borovice, jablka... (některé mohou být dobré, jiné mohou začít silně zapáchat, sotva je zvířata trochu počůrají).
4.Suchá píce
Seno: Nelze jej ničím nahradit a morčata ho musí ho mít neustále k dispozici.. Napomáhá správnému trávení a obrušuje jak přední hlodáky, tak stoličky. Při výběru klademe důraz na jemnost sena (abychom nekoupili sušené „kolíky“, což se může lehko stát). Na druhou stranu seno nesmí být prašné a rozdrobené. Mělo by příjemně vonět - v žádném případě zapáchat plísní.
5. Suché krmení
Na trhu je dnes mnoho druhů různé suché potravy pro morčata. Nevhodné jsou směsi pro činčily nebo křečky. Morče má jiné potřeby než ostatní hlodavci.
Obilná směs: Morčata ji s oblibou přijímají. Podle mých zkušeností jsou nejoblíbenější obyčejné směsi bez sušeného ovoce (mnoho morčat odmítá směsi s ovocem přijímat; ovoce obsahuje mnoho cukru a při častém podávání může vést k obezitě) a bez extrudovaných doplňků. Tyto směsi obsahují pelety-granule (stlačené seno, vojtěška atd.), ječmen, oves, proso, kukuřici, slunečnici. Vyzkoušejte však, co vašemu morčátku bude chutnat. Pozornost věnujte datu spotřeby a tomu, zda v sáčku nebo jeho okolí nejsou moli nebo charakteristické molí pavučinky či „červíci“.
Granule: Některá morčata mají ráda samotné granule. Existuje jich mnoho druhů, různých tvarů i velikostí.
6. Zelenina a ovoce
Morčata mají ovoce a zeleninu velmi ráda a ocení ji i jako pamlsek.
Vhodné: Jablka, mrkev, paprika (nepálivá), okurky, brokolice, petržel (kořen i list), rajčata, řepa (březím raději ne), na chuť jahoda, třešeň, angrešt, pomeranč, mandarinka, kiwi...
Méně vhodné-jen v malém množství: Hruška, kedluben, zelí, salát, kapusta, hrách.
Nevhodné: cibule, česnek, fazole...
7. Zelená píce
Tráva:T Morčata ji mají ráda. Dodává jim potřebné vitamíny a minerální látky. Trávu nikdy netrháme u silnice a dáváme pozor na jedovaté rostliny.
8. Doplňky
Tvrdé pečivo: Jako každému hlodavci, také morčatům celý život rostou zuby a musí si je neustále obrušovat hlodáním tvrdé potravy. Proto jim podáváme usušený chléb nebo rohlíky (nikdy ne plesnivé!).
Větvičky: Čas od času je dobré dát morčeti větvičku – nejvhodnější je z ovocného stromu nebo z vrby. Poskytne mu zábavu a zároveň možnost obrousit si zuby. Větvička může být i ze smrku, pozor však na tis a ostatní jedovaté stromy.
9.Voda
Morčata by měla denně dostávat čistou vodu.
10.Vitamíny a minerální látky
Vitamín C: Pro morčata je nejdůležitějším vitamínem a potřebují ho opravdu velké množství. Nedokáží si ho sama vyrobit, proto jej musí přijímat v potravě. Jeho nedostatek se brzy projeví stroupky okolo tlamičky. Nejvíce vitamínu C je v petrželi, paprice, citrusech... Můžeme ho také přidávat v kapkách nebo prášku (zakoupíme v zoo-obchodě) do napájecí vody.
Ostatní vitamíny a minerální látky: Pokud vašemu mazlíčkovi podáváte dostatek ovoce a zeleniny, není nutné přidávat jiné vitamíny. Pokud mu ale chcete přece jen přilepšit, doporučuji Acidomid K (pro králíky). Obsahuje nezbytné vitamíny (včetně vitamínu C) a minerální látky, zároveň slouží k prevenci kokcidiózy. Přidává se do napájecí vody.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme vám za komentář.