sobota 21. května 2011

Koupě morčecího mazlíka

Všichni asi známe ten pocit, když vejdeme do udržovaného zverimexu, k chovateli či kamarádce a vykouknou na nás roztomilé čumáčky morčátek. Máme hned snahu si je všechny pochovat, pomazlit a mít doma také takového nádherného tvorečka. Než si ale chlupáče pořídíme, měli bychom si rozmyslet plno základních otázek:
1) Vydržím se o morče starat 5-7 let? Tolika let se totiž morčata mohou dožít. Jeho koupí berete na sebe za něj zodpovědnost.

2) Budu mít na morče dostatek času? Morče je velice společenský tvor. Samotu snáší opravdu špatně a pohlazení jen tehdy, když jdu kolem klece, mu opravdu nestačí. Pokud tedy uvažujete o koupi jen jednoho morčíka, zamyslete se nad tím, jak intenzivně se mu můžete věnovat. Dopoledne má většina z nás zaměstnání, školu. Odpoledne už na nás čekají další záliby, zájmy, kamarádi ...

3) Jak budu řešit víkendy, prázdniny, dovolené? Ne všude si můžete morče vzít s sebou. Máte někoho blízkého, kdo se tento čas bude o Vaše zvířátko pečlivě starat? Víte, že pro něj je to daleko větší odpovědnost, než kdyby se staral o své vlastní? Protože stát se může opravdu cokoliv... Pokud budete morče opouštět občas přes víkend (ale max. 1 noc!), dá se to při dostatečném zabezpečení vodou a žrádlem zvládnout. Jen počítejte s tím, že kdykoliv po návratu domů Vás čeká vyhladovělý křikloun. Morče si žádné zásoby na horší časy dělat neumí, většinou sežere vše na posezení... Na delší dobu si už určitě sežente chůvu.
4) Jedno morče nebo víc? Tato otázka úzce souvisí s prvním bodem. Pokud nemám dostatek času na jednoho mazlíka, nebudu mít ani čas na dva a více. Pořídit k samotnému morčíkovi dalšího, aby mu nebylo smutno, je řešení, ale Vaše pohlazení je nenahraditelné. Z vlastní zkušenosti vím, že i když budou pospolu, pokaždé budou čekat na Vaše pomazlení (nebo že bych ty naše "špatně" vychovala?). Ale už je s nimi i víc zábavy... Pro společné bydlení 2 a více morčat připadá v úvahu několik řešení: Soužití samce a samice po celý rok "bez ochrany" je nemyslitelné. Samec morčete může samici nakrýt jen několik málo hodin po porodu a ta by se po několika opakovaných porodech totálně vyčerpala. - Pokud chcete mít mladé opakovaně, je třeba držet samce odděleně od samičky a spolu je dát pouze na několik týdnů do roka. Sama plánuji nakrytí samice jen 2x do roka, aby měla čas se mezi porody zotavit. Březost trvá 68-70 dní a tak u ní nechávám samečka jen 8 týdnů, aby měla klid i na porod. - Pokud neplánujete žádná miminka (nebo jen jeden vrh), můžete nechat samečka vykastrovat a pak může bydlet v pohodě se samicí. Soužití dvou a více samic je po počáteční nedůvěře většinou v pohodě. Pokud už nějakou samici máte a koupíte si další, počítejte s tím, že i samice si brání svoje území a novou samičku bere jako vetřelce. Vyplatí se, když si zvykají na sebe postupně a to může trvat i několik dní. K seznamování využijte neutrální prostředí a nebo nechte samice nějaký čas od sebe oddělené mřížkou, aby si zvykly na pach té druhé. Další možností je koupě 2 přibližně starých samic najednou. Ve skupině samic bývá většinou jedna "šéfová" a ostatní se jí podřizují. Soužití dvou samců bývá málokdy ideální. A to i takové, které zpočátku vypadá bezkonfliktní. Hormony jsou hormony a jednoho dne bývají společné měsíce přátelství zapomenuty. (Jsou ale známy případy, kdy to i "chlapům" vychází. Bývá to třeba u sourozenců a to jen v případě, že nikdy nepoznají, že existují i samice.) Raději si připravte oddělenou ubikaci. Soužití morče - králík: někomu vychází spolu bez problémů, ale osobně bych to asi takto neřešila. Přeci jen, každý je jiný.
5) Zverimex nebo chovatel? Záleží na tom, jaký zverimex. Jsou takový, kde je čisto, morčátka jsou bez viditelného onemocnění, často pod pravidelnou kontrolou vetrináře, kde jsou samice oddělené od samců, prodavač ochotný Vám pomoci radou, názorem.... A pak jsou zverimexy, kde máte pocit, že je to jen špatný sen: všechna morčata v jednom výběhu - malá, velká, samci, samice, viditelně nemocná svrabem či plísní, prodavač ani nerozezná pohlaví... Často si právě odtud přinesete nakrytou mladinkou samičku. Takže pokud Vás zaujalo morče ze zverimexu, berte v úvahu i okolní prostředí. Samotné morčátko by mělo být aktivní, ne se krčit v koutě. Srst by měla být čistá, hlavně v okolí zadečku (průjem bývá k poznání), bez stroupků či lysinek. Pozor také na výtoky z očí nebo čumáčku.
Pokud chcete o svém novém kamarádovi vědět víc, vyplatí se kontaktovat chovatele a u něj si vysněné morčátko zamluvit. Spolehlivý chovatel Vám rád odpoví na všechny Vaše otázky a pomůže Vám v chovu. Na druhou stranu - i my jsme rádi, když víme, kdo se o morče bude starat. Vždyť pro mnohé z nás jsou to "naše často vypiplané děti".

6) Zabezpečím mu dostatek prostoru? Dospělé morče není žádný drobeček. Váží až 1200g a na délku má kolem 30cm. Minimální rozměr jeho výběhu by měl být 0,5m2, t.j. třeba 100x50cm. Ale čím větší, tím lepší. Pokud má klec menší, nechávejte jej pod dozorem proběhnout. Do výběhu mu můžete dát pro zábavu různé prolézačky, kameny, obrácený květináč ... Volte přírodní materiály. Klec by neměla být umístěna na podlaze, přímo pod oknem nebo u topení. Je třeba se také vyhnout průvanu nebo velkému kolísání teplot.

7) Co to všechno stojí? Pominu zde počáteční výbavu (morčík, klec/plastbox, napáječka, miska...). Počítejte s každodenním "provozem":
- Aby bylo morčátko zdravé, potřebuje kvalitní potravu, čerstvé ovoce a zeleninu s vitamíny po celý rok. Nestačí mu pouze seno, mrkev, jablka...
- Také musí být v čistotě - máte kde brát hobliny či jinou podestýlku? A měníte ji včas?
- A co když Vám morče onemocní? Počítáte i s placenou veterinární péčí? Rozdíly mezi jednotlivými veterináři jsou značné a to nejenom v platbách, ale také ve znalostech. (Vím o čem mluvím, pro některé to je "jen morče".) Vyplatí se vědět o dobrém veterináři dříve, než jej akutně potřebujete. Což bývá nejčastěji večer o víkendu.


Ještě chcete morčátko? Tak potom neváhejte. Jsou opravdu skvělá, mazlivá, báječná. A Vaše starosti jsou s nimi hned poloviční!

1 komentář:

Děkujeme vám za komentář.