neděle 22. května 2011

Nemoce


Pokud poznáte u morčete, že není v dobré kondici, musíte okamžitě zjistit, co je příčinou. V rychlé době musíte vyhledat veterináře. Čím rychleji začnete morče léčit, tím rychleji se vyléčí.
Alergie
= reakce organismu morčete na opakované setkání s alergenem, což může být složka potravy, lék, nová podestýlka,.... Postupně se vyvine svědění nebo začervenání kůže a sliznice. Také se může objevit otok hlavy, slzení očí, výtok z nosu, kýchání i kopřivka. Např. slzení morčat může způsobit nová podestýlka. Snažíme se tedy najít příčinu a odstranit ji. V těžších případech (otoky okolo očí, zúžení dýchacích cest) musíte navštívit veterináře.
Abscesy
První druh se vyskytuje zřídka. Vzniká infekcí ze vnějšku - např. po zranění. Abscesy se také mohou objevit následkem nakažlivé choroby v lymfatických uzlinách na hlavičce nebo na bříšku. Tyto abscesy se objeví u více morčat najednou a choroba má silně proměnlivý a hlavně rychlý průběh. Izolace nemocných zvířat je naprosto nutná. Je nutný zásah veterináře, aby zjistil, zda jde o nakažlivou formu choroby. Pokud absces sám nepraskne, musí se otevřít, vydezinfikovat a doléčit vhodným lékem. U starších morčat se tyto hnisavé otoky mohou vyskytovat na bříškách chodidel. Bohužel se občas po vyléčení objeví znovu.
Červi
Nakazit se mohou morčata, kterým podáváme přírodní stravu. A jak poznáme, že má morče červy?? Jejich stolice je v tomto případě mazlavá a mají naježenou srst. Pokud máte pochybnosti, zajděte k veterináři. Červy snadno odstraníte pomocí léků proti nim.
Kokcidióza
Kokcidióza je nakažení parazity, mikroskopickými organismy kokcidiemi, které ničí stěny a sliznice střev. Mimo tělo morčete mohou přežívat tak, že se obklopí schránkou zvanou cysta, kterou opustí až při dostatku vláhy. Rozbředlá, někdy krvavá a tmavě zbarvená stolice, to je kokcidióza. Příznakem této nemoci je, že morče sedí v koutě, značně se chová jinak a má naježenou srst. Velkou ztrátou tekutin dochází k rychlému hubnutí a vysoušení.Nákaza této nemoci se přenáší stolicí. Jednoduché vyšetření stolice u veterináře může prokázat výskyt této choroby. Tato nemoc se dá léčit docela snadno, ale musí se plnit hygienické požadavky. Důkladně musíte vyčisti ohrádku, kde se nákaza vyskytovala, pořádně ji vydezifinkujte. Minimálně po dobu dvou týdnů ji nesmíte použít! Ohrádka, ve které byla nákaza, se musí důkladně vyčistit a vydezinfikovat, a po dobu dvou týdnů nesmí být používána. Pokud si myslíte, že má morče kokcidiózu, je nutno mu dát příslušné léky.
Leukémie
U leukémie jsou zvětšené lymfatické uzliny. Morčata jsou většinou vyhublá a ve špatné kondici, i když většinou žerou svoji stravu normálně.
Vyšetřením může být zjištěna přítomnost nadměrného množství bílých krvinek. Léčení této nemoci je však bohužel beznadějné.
Nechutenství (převzato z webu: http://www.morcata.cz/cavia-bohemia/ )
Nechutenství se vyskytuje u mnoha zvířat, ale u morčat je mnohem závažnější a v některých případech končí i smrtí.
Morčata patří mezi býložravé savce, kteří přijímají potravu téměř celodenně, tak se jejich tělo zatěžuje. U anorektických morčat dochází k postupnému vyprazdňování zažívadel a tím k navození nepřirozeného stavu prázdného žaludku a střev. To přispívá k pomnožení patogenní střevní mikroflóry, ke snížení pohyblivosti střev a tím k hromadění plynů a zbytků zažitiny. Navíc chybí zdroj energie z potravy a organismus na toto reaguje uvolňováním tukových zásob z podkožních depozit s následným shromažďováním v játrech, kde dochází k přeměně na energii. Přemíra tuku v játrech ovšem způsobí jejich ztučnění (steatózu) a tím se omezuje jejich funkce. Nastává stav velmi podobný toxémii březích samic. Morčeti je díky těmto procesům neustále hůře a hůře, potravu odmítá stále urputněji, tím chybí mnohem více energie a reakcí je další přesun tuků a vzniká bludný kruh, ze kterého není úniku a morče umírá na ketózu a jaterní selhání. Přísun tuku do jater se může objevit již po 16 - 24 hodinovém lačnění. Tato doba je myslím dostatečným argumentem pro nepodceňování anorexie u morčat. Právě tento mechanismus může být jednou z mnoha příčin rychlého úhynu domácích morčat, u nichž nemusí být pozorovány žádné předchozí příznaky nemoci. Samotné nechutenství může být vyvoláno třeba jen STRESEM:
* nekvalitní a jednostranná strava
* změna ve složení potravy
* mlsné morče
* nedostatek napájecí vody
* nevyhovující podmínky chovu
* přehřátí
* stav po operačním výkonu
* cestování a výstavy
* dominantní spolubydlící morče a časté změny ve složení skupin pohromadě bydlících morčat atd.
Nádory
U morčat se skutečné nádory vyskytují zřídka, téměř pokaždé u starých morčat. Pouhým pohledem lze zjistit jen malé procento nádorů. Na pohled nepoznáme nádory, které se objevují v těle morčat na dýchacích cestách. Často se někdo domnívá, že bouličky, které se objevují v kůži, jsou nádory. Jsou to však ucpané tukové žlázy nebo abscesy Bouličky v kůži nebývají nádory, ale ucpané tukové žlázy nebo abscesy, které musí být někdy odstraněny zvěrolékařem. Pokud si nejste jisti, váš odhad nepřeceňujte. Léčení nádorů záleží na různých druhů faktorů, proto vám o léčení více řekne zvěrolékař.
Paratyfus
Tato nemoc se týká většinou morčat, která mají v blízkosti krysy a myši. Musíte se proto snažit nemít morčata s nimi blízko sebe. Paratyfus se může projevit silným úbytkem váhy, občas i zácpou. Játra a slezina se jasně zvětší. Tato nemoc probíhá u morčat velice rychle. Většina morčat umírá již po 2 - 3 dnech.
Plynatost
Během zažívání se v žaludku a střevech může vytvořit nadměrné množství plynů, například pod vlivem bakterií a při jednostranné potravě jako je jetel, čerstvá jarní tráva bohatá na bílkoviny a určité druhy zelí. Až se morčata přežerou, začnou zužovat plyny. Bříško je zvětšené a bolestivé, žaludek a střeva jsou napjatá. Bolesti, kterými morče trpní, mohou způsobit i smrt. Domácí léčbou je tzv. "zázračný olejíček". Ale morče by mělo i přesto navštívit veterináře, mohlo by mu to i zachránit život. Pokud se vám morče uzdraví, musíte první dny dodržovat určitou stravu. Nesmíte jim dávat žádné zelené krmení, pouze malé množství lehce stravitelného krmení i sena. Teprve po této stravě pomalu morče nechejte navyknout na původní potravu.
Problémy s chrupem
V dolní a horní čelisti má morče vždy po dvou řezácích a čtyřech stoličkách. Zuby morčeti stále rostou a musí se obrušovat, pokud tedy mají tuto možnost. Řezáky zůstávají ostré díky tomu, že během jídla o sebe třou a tím se obrušují. Když je postavení řezáků v čelistích špatné nebo chybí-li jeden z protilehlých zubů, nedochází k jejich obrušování a zuby mohou vyrůstat z tlamičky jako sloní kly. To způsobí, že morče téměř nemůže zavírat tlamu a dělá mu problémy přijímat potravu. Dočasným vyřešením je, že můžete morčeti zuby uštípnout. Takto by se měly zuby uštípávat jednou za 4 - 6 týdnů. I když morče projevuje zájem o potravu, ale nedojí ji a hubne, jsou to právě příznaky této nemoci. K tomuto onemocnění může docházet i dědičně, zvířata s touto vadou jsou pak vyřazována z chovu. Na štípání zubů je třeba odborná pomoc.
Průjem
Morče může mít průjem pouze krátkodobý, a to ze stravy, která mu nesedla, z velkého množství zeleného krmiva nebo ze zrychleného přestupu na jinou potravu. V tomto případě by se mělo morčeti sebrat všechno dočasné krmení a dát mu pouze seno a čerstvou vodu, ale je možné toto doplnit i tvrdým chlebem. Doporučuje se takto morče krmit po dobu asi 4 - 5 dnů. Stav morčete by se měl zlepšit.
Pokud ale morčeti průjem přetrvává, nejedná se pouze o krátkodobý průjem, ale o průjem závažnější. V tomto případě se může zkusit vyhledat lék proti průjmu, ale nemělo by se nic přeceňovat. Je vždy lepší si zajít k veterináři, protože dlouhotrvající průjem vede k příznakům různých nemocí nebo může způsobit i smrt morčete.
Na některých stránkách o morčatech jsem se dočetla, že existuje i úplně jiná metoda, jak se zbavit průjmu. A to tak, že se do obydlí, ve kterém se morče s průjmem nachází, dají asi 2 ks stolice jiného zdravého morčete rozdrcené s vodou. Mohlo by to prý i pomoci.
Roztoči, svrab
Svrab způsobuje lysiny na kůži. Tuto nemoc způsobuje roztoč Trixicarus caivae, který způsobí nesnesitelní svědění. Ve vážných případech může morče zcela vypelichat a vyhubnout. Morčata si mohou stálým škrábáním a hryzáním způsobit rozsáhlá poranění, proto je důležité, aby se tato nemoc včas začala léčit, nebo se stane pro morčata utrpením. Některá morčata ztrácejí chuť k jídlu, březí samičky mohou i potratit. Proti této nemoci existují dobré léky, ale nemoc se musí léčit co nejdříve.
Svrab v uchu
Tato nemoc se vyskytuje většinou jen u králíků, ale i u morčat se občas vyskytne. Při koupi si prohlédněte, zda má morče čisté, vyčištěné uši. Svrab v uchu je způsoben ušním roztočem. Nakažená morčata se pravidelně a často škrábou v ouškách a třesou hlavičkou. Na podrážděné kůži můžeme vidět jasně zřetelné žlutohnědé stroupky, a to v případě, že je ušní boltec pootočený trochu dozadu. Než uši posypeme zásypem proti roztočům, musíme je (také i na vnitřní straně) vyčistit vatičkou navlhčenou ve vlažné vodě. Postup musí probíhat velice opatrně. Zásyp nasypeme do celého ouška. Vše však dělejte podle návodu. Léčbu je nutno většinou opakovat. Tato nemoc je por ostatní morčata nakažlivá.
Vši
Mezi nejznámější druh vší, které se u morčat vyskytují, patří Gliricola porcelli. Jsou velice tenké, 1 mm dlouhé, žluté a mají podlouhlý tvar. Nenasávají žádnou krev a způsobují tak nepatrné svědění, že se zvířata téměř nedrbou. Vši se dají zlikvidovat pudry, které se často používají u koček

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme vám za komentář.