středa 25. května 2011

Morčecí dieta


aneb Návod jak nemít doma tlouštíky a také Upozornění, že i morčata mohou mít z diet problémy
Důvody pro dietu mohou být různé. K dietě by měla vést především starost o zdraví morčete, ale může se také jednat o nutnost shodit pár deka k dosažení dobré kondice pro výstavu. Vhodná dieta může někdy zabránit i úhynu zvířete.
Pokud chceme, aby morče ubylo na váze, musíme být důslední hlavně u sebe. Krmíme v pravidelném čase a jídlo nepřihazujeme zvířátku během dne. Dopřejeme mu dostatek pohybu třeba proběhnutím po bytě nebo ve výběhu na zahradě, kde mu nehrozí žádné nebezpečí.
Jednou až dvakrát denně v pravidelnou dobu krmíme senem a zeleninou. Obiloviny nahradíme větším množstvím zeleniny. Pozor na nadýmavé druhy. Nepodáváme potraviny s velkým obsahem tuku (slunečnicová a kukuřičná semínka, oříšky, piškoty, rozinky, atd.), ovoce s vysokým obsahem cukru (např. banán), vyhýbáme se i granulím. Morče musí mít zajištěn dostatek čisté vody.
Zrní (žito, pšenice, ječmen) - podáváme pouze 2x týdně a to jednu polévkovou lžíci na morče. I ze samotné pšenice může morče nabírat na váze!
Morče musí mít zajištěn dostatek vitamínů - hlavně vitamínu C a minerálů. Během diety je raději podáváme i v podobě vitamínových přípravků
U samiček musíme na diety brát ohled. Raději se domluvte se zvěrolékařem

Naše morčata - Quienten-right (e-shop)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme vám za komentář.