neděle 22. května 2011

Voříšci vs čistokrevná morčata

  Morčata? Kdo by neznal tato roztomilá, společenská, neustále kvikající zvířátka, která snad není možné vidět jinak, než když něco přežvykují. Často je můžeme vidět ve zverimexech - trojbarevná, strakatá, hladká, s vírky ... Dnes už ale existují i morčata čistokrevná, u kterých je chov cílený a to zejména v zájmu různých plemen a barevných rázů. Těm se tato zverimexová morčátka s protáhlým čumáčkem, stojatými oušky a pomíchanými barvami podobají jen velmi vzdáleně.
Ráda bych popsala několik hlavních rozdílů mezi morčecím voříškem a čistokrevným morčetem.
Voříšci se liší stavbou těla a barvou. Hlava je dlouhá s protáhlým čumáčkem, ouška jsou vysoko posazená na hlavě a nespadená-trčící nahoru. Tělo je často delší a slabší.Tato morčata bývají drobnější. Srst může být různá. Dlouhá, krátká, s vírky , bez nich. Barvy bývají zesvětlané, promíchané nebo ve špatné kombinaci.
"Voříšek""Voříšek""Voříšek""Voříšek"
Čistokrevné morče má kompaktní stavbu těla, silný krk přecházející v kulatou hlavu s klenutou čenichovou partií. Tato morčata jsou větší a mohutná, okolo 900-1300g. Ouška jsou velká , na hlavě nízko posazená a spadená. Žádoucí jsou velké oči. Barva srsti je různá v mnoha (standardem uznaných) barvách a kresbách. Typ srsti se odlišuje podle několika plemen, kterých je asi 13. O těch ale až příště.
Čistokrevné morčeČistokrevné morčeČistokrevná morčata, jak jsem už zmínila, mají svůj standard, kde je popsáno, jak mají jednotlivá plemena a barevné rázy vypadat. Existuje i Klub chovatelů morčat, kde najdete mnoho zajímavých informací. S čistokrevnými morčaty se může, stejně jako se psy nebo kočkami, chodit na výstavy, uchovňovat je (registrovat) atp...
Čistokrevné morčeČistokrevné morčeKaždé čistokrevné morčátko má svůj průkaz původu, který udává informace o morčátku: z jaké pochází chovatelské stanice, jak se jmenuje, kolik mělo sourozenců, datum narození, barvu, plemeno a výpis předků.
Ovšem pokud se někdo rozhodne koupit si morčátko, je nejlepší zajít si pro něj přímo k chovateli. Tak má větší jistotu, že zvířátko bude zdravé, v dobré kondici a případná samička nebude březí. Nechci tady odsuzovat všechny zverimexy, spousta jich má morčata v dobrém stavu a podmínkách, ale mnohokrát jsem se setkala s tím, že morčata ve zverimexu byla nemocná, špatně živená, v malém prostoru bylo mnoho zvířat nebo samci i samičky byli ve společné ubikaci.. Šťastný majitel nové samičky pak po pár týdnech zjistí, že jeho morčinka nějak moc tloustne a najednou má místo jednoho morčátka několik.
Co se týče povahy, jsou zverimexáčci i morčata s průkazem původu naprosto stejní. Všechno jsou to zvědavá, upovídaná stvoření, která se snadno ochočí a jsou nejspokojenější, když dostanou něco dobrého a k tomu podrbání za ouškem.

3 komentáře:

  1. Jsem taky pro Morčatka s chs ,jsou Zdrava navic muzete vidět jejich rodiče .Prostě lepši je si připlatit a kopit si s chs nez od přibuzneho nebo ze zvěrimexu .Je to tak lepši i pro to morčatko ze neni vyjukane kdyz se snim chce člověk pomazlit .

    OdpovědětVymazat
  2. Rozhodne pro morcata od chovatele.Kamaradka si koupila morce ve zverimexu a druhy den ji umrelo.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme vám za komentář.