neděle 22. května 2011

Jídelníček


 Předmluva

Kolik potravy má morčátko denně dostat? Co všechno může? Jaká zelenina a ovoce jsou vhodné? Který druh granulí je nejlepší? - To jsou běžné otázky, které si klade každý zodpovědný chovatel, a tento článek se je pokusí zodpovědět.
Především je třeba si uvědomit, že morče je býložravec,  což znamená, že se jeho strava v přírodě skládá hlavně z čerstvé trávy a lučních bylin, doma pak ze sena a čerstvé šťavnaté zeleniny.
Granulované krmivo a ovoce jsou považovány pouze za doplňkové krmivo a morčátkům ho proto podáváme s mírou.
Vhodná strava zajišťuje morčátku nejen správnou dávku veškerých důležitých živin (vlákniny, vitamínů a minerálů), ale slouží i jako prevence mnoha závažných patologických onemocnění (onemocnění jater, střevní komplikace, ledvinové a močové kameny,  přerůstání zubů – jak řezáků, tak stoliček - s následkem abscesů atd). Proto je důležité, abychom svému mazlíčkovi/svým mazlíčkům sestavili správný a vyvážený jídelníček.

Seno

Seno musí tvořit hlavní složku stravy morčete ze dvou důvodů:
• je hlavním zdrojem vlákniny.
Vláknina je pro morče životně důležitá. Jsou 2 typy vlákniny – nestravitelná a stravitelná vláknina. Nestravitelná vláknina podporuje peristaltiku střev a chuť k jídlu a ze stravitelné vlákniny sestávají „papací“ bobky, které morče žere přímo z análního otvoru (tzv. koprofágie). Obojí vláknina pak udržuje ve střevech mikrobakteriologickou rovnováhu, a tím napomáhá předcházet zažívacím problémům.
• morče musí seno déle přežvykovat, čímž si obrušuje stoličky.
Proto musí mít morče seno celoživotně neomezeně k dispozici.
Při nákupu sena dáváme pozor, aby bylo seno suché, voňavé, zelené a bezprašné. Pokud je seno navlhlé,  zatuchne a zpravidla začne plesnivět, přičemž plíseň může vyvolat těžká onemocnění, neboť produkuje zdraví škodlivé mykotoxiny (např. plíseň Aspergillus flavus produkuje jedovatý aflatoxin, který je rakovinotvorný a poškozuje játra a ledviny).
Nejvhodnější je luční nebo horské seno, protože je to směs různých druhů lučních trav a bylin.
Seno doma skladujeme v temnu a suchu a nejlépe v jutových pytlích, polypropylenových pytlích s průduchy, ve starých povlacích na polštáře a peřiny, případně v proutěných koších nebo podobných prodyšných nádobách. Ze sena se tak snadno vypaří přebytečná vlhkost a nedochází ke vzniku plísní.
Nejhodnotnější je seno z první senoseče, která bývá na konci května a v červnu. Toto seno je totiž hrubší a obsahuje tím pádem více vlákniny a živin než seno z druhé senoseče (otavy), která probíhá v létě. Obsah látek v seně je závislý na mnoha faktorech (např. obsahu bylin a trav), přesto však můžeme určit aspoň jeho přibližnou výživovou hodnotu – seno průměrně obsahuje 8 -16 % hrubých bílkovin, 22 - 35 % vlákniny, 3 - 5 % vápníku a 1 - 3 % fosforu.
Čerstvě usušené seno musíme před zkrmením nechat 6 týdnů odležet, protože, ačkoliv se nám zdá suché, probíhají v něm ještě biochemické procesy, které mohou u zvířat vyvolat těžké trávící problémy.
Jako chutný doplněk k senu můžeme morčíkovi nabídnout sušené bylinky, případně kvalitní bio produkty značky Pre Alpin – Pre Alpin Lepo Flowers, Pre Alpin Lepo Herbs, Pre Alpin Lepo Bloxx, Pre Alpin Lepo Sensitive a Pre Alpin Lepo Fibre.
I když je u produktů značky Pre Alpin napsané, že je možné používat je jako náhradu sena, doporučujeme v tomto směru spíše neexperimentovat (přerostlé stoličky nejsou nic pěkného) a morčíkovi je podávat jenom jako doplněk a ne jako hlavní součást potravy.
TIP! Pokud si sušíme bylinky doma (ať už volně rozložené na papíře, v troubě či sušičce), musíme také počkat 6 týdnů, než se odleží a teprve pak je můžeme morčeti nabídnout. Při sušení v troubě je ideální teplota 40-50°C, v žádném případě však nesmí přesáhnout 100°C.

TIP! Do uskladněného sena můžeme taky přidat různé sušené bylinky (pampeliška, jitrocel, bazalka, majoránka...viz níže kapitola Luční a aromatické byliny), které ho navoní a morčákovi pak bude seno víc chutnat.
Jak morče tráví vlákninu a proč si žere vlastní bobky?
Morčata dokáží, narozdíl od člověka, trávit nestravitelnou rostlinnou vlákninu. Aby morčata z rostlin potřebné živiny získala, musí vláknina projít zažívacím traktem dvakrát.
Nestravitelná vláknina prochází trávicím traktem poměrně rychle a je vylučována jako suchý pevný trus. To udržuje trávicí trakt v pohybu a povzbuzuje chuť k jídlu.
Stravitelná vláknina prochází trávicím traktem, v tlustém střevě se oddělí od nestravitelné vlákniny a pomocí zpětného pohybu peristaltiky střev končí ve slepém střevě, které je mnohem větší než je tomu u lidí. Zde žijí „hodné“ bakterie, které příchozí vlákninu zpracují a vytvoří z ní těkavé mastné kyseliny, které přejdou do krve jako zdroj energie, a vitamíny B a K, aminokyseliny a enzymy, které putují zpět do tlustého střeva a jsou vylučovány coby „papací bobky“ z těla ven. Morče si je pak přímo z análního otvoru žere (tzv. koprofágie), a tak získává pro svůj organismus nezbytné živiny.
Pokud bude mít morče ve svém jídelníčku málo vlákniny, a potrava bude naopak bohatá na sacharidy (uhlohydráty, karbohydráty) a bílkoviny (proteiny), změní se ve slepém střevě pH, což změní skladbu mikroflóry. To má za následek hrozící přemnožení „špatných“ bakterií (nejčastěji jsou to Clostridie a E.coli), které začnou produkovat škodlivé toxiny a morče pak dostane průjem, na který může i zemřít.
Kde je nejvíc vlákniny?
Nejvíc vlákniny obsahuje samozřejmě seno, pak trávy, byliny, listy stromů a listová zelenina (např. salát, čínské zelí, mrkvová, petrželová a ředkvičková nať).

Voda

Vodu měníme každý den. Podáváme ji čistou a pokojové teploty. Vhodnější je napáječka, protože v misce se voda velmi rychle znečistí podestýlkou a výkaly. Je vhodné 1x týdně všechny části napáječky pořádně vyčistit, aby se odstranily vodní řasy a různé usazeniny. Čištění je jednoduché - do napáječky nalejeme díl octu a díl vody, přidáme trochu rýže, pořadně protřepeme, vypláchneme a napáječka je jako nová. Sosátko je pak vhodné čistit vatovými tyčinkami.
Do vody můžeme přidávat přípravek Acidomid K, který vodu okyseluje a zabraňuje tak množení patogenních bakterií a plísní ve vodě. Taktéž působí jako prevence proti kokcidióze. Některá morčata nechtějí vodu ochucenou Acidomidem pít. Není to žádná tragédie a morčatům pak vodu s Acidomidem nenutíme.
Ostatní minerální a vitamínové přípravky (viz kapitola Vitamin C) jsou pro správně živené morče veskrze zbytečné (jejich nadbytek způsobuje dokonce těžká onemocnění, viz kapitola Vitamínové a minerální doplňky) a podáváme je jen po domluvě s kompetentním veterinářem.

Jak naučit morčátko pít z napáječky?
Ne každé morčátko umí pít z napáječky, a proto to ta, která z ní pít neumí, musíme naučit. Nejlépe to morčík pochopí, když mu napáječku podáte k tlamičce a kuličkou se zlehka dotknete jeho pysků tak, aby vytekla kapka. Ve chvíli, kdy morčík kuličku olízne a zjistí, že tudy teče voda, máte vyhráno.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme vám za komentář.