neděle 22. května 2011

Péče o morče

Když už máme morčátko doma, je to mnoho radosti, ale jak už to bývá, také pár starostí a troška práce. Morčátka jsou nenáročná zvířátka, ale jako všichni živí tvorové potřebují určitou péči.
Každý den musíme:
Nakrmit
Krmíme raději několikrát denně, aby tráva, ovoce a zelenina neoschly, nebo aby je morčátko zbytečně neušlapalo. Dávka krmení je závislá na apetitu morčátka. Pokud bude mít hlad, dá to hlasitě najevo. Ale i bez hladového pískání by mělo mít v ubikaci seno, tvrdé pečivo a směs zrní.
Vyměnit vodu v pítku
Každý den je nutné vodu vyměnit (v pítku se brzy kazí); předejdeme tím také nárůstu řas v pítku.
Dělat společnost
Tím upevníme naše přátelské vztahy a oběma to určitě bude dělat radost. Stačí i jen povídání, ale ještě lepší je pustit morčátko po pokoji. Vhodnou místností pro vycházku v bytě je třeba kuchyně, kde bývají kachličky nebo linoleum (případné loužičky se lépe likvidují). Před vypuštěním je nutné zabezpečit všechny věci a prostory, které mohou být pro morčátko hrozbou - tj. květiny, čisticí prostředky, elektrické šňůry, škvíry za skříní či za lednicí apod.
Odstranit nedojedené zbytky
Velmi často opomíjený úkon. Mnoho lidí si neuvědomuje, že nesnědené ovoce a zelenina se rychle kazí a můžou začít hnít nebo plesnivět. Pokud morčátko zbytky náhodou sežere, vůbec mu to nemusí udělat dobře. Nehledě na to, pravidelně uklízená ubikace vypadá na pohled lépe a vydrží déle čistá.
Podle potřeby:
Vyčistit ubikaci
Jak často musíme ubikaci čistit, to záleží na počtu morčátek a velikosti klece. Minimum je jedenkrát týdně, což většinou postačí pro 1 morčátko (většina lidí však čistí kvůli zápachu i častěji). K čištění je praktická obyčejná lopatka a igelitová taška (např. z hypermarketů). Pokud máme akvárium nebo plastbox, otřeme při každém čistění boční stěny, které morčata často zašpiní. Také nezapomínáme na umytí misky a pítka, ve kterém se často tvoří nánosy řas. Ty nejlépe odstraníme štětkou používanou na mytí sklenic, a nebo do pítka vhodíme malou hrstku nevařené rýže, přilijeme trochu teplé vody, zavřeme a párkrát protřepeme. Bude jako nové.
Umýt celou ubikaci
Jednou za měsíc je dobré při čištění umýt i dno ubikace, kde se často tvoří usazeniny od moči. Odstraníme je pomocí octa s teplou vodou nebo přípravkem na odstranění vodního kamene (na WC, sprchy atd.). Jsou ovšem k sehnání i speciální "zvířecí"přípravky právě k tomuto účelu. Zbytky přípravků vždy pořádně opláchneme!

Vše se to zdá jako mnoho práce, ale jak se říká - nic není zadarmo. A když těchto pár úkonů zvládneme, morčátko se nám za to odvděčí svou spokojeností. Navíc takové pěkně řešené, udržované akvárium může dobře posloužit jako šikovná dekorace.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme vám za komentář.