sobota 4. června 2011

Anatomie morčete

Morče je hlodavec, býložravec váha v dospělosti se pohybuje od 800 do 1300gramů(jak u samice tak samce)
délka života - je závislá na mnoho okolnoste(zdravotná stav, dědičnost, genetická výbava, nemoci atd), v průměru 4-5 i více
dechová frekvence je 42-105d/za minutu
srdeční frekvence je 240-250 tepů za minutu
tělesná teplota je 37-39 C
zuby - morče má 20 zubů, které se prořezávají již v děloze,2 řezáky, 2 premoláry a 3 moláry v každé čelisti, zuby pravidelně dorůstají- stravou se obrušují
stavba těla- hlava je krátká, s velkými klopenými ušmi bez zálomků(nežádoucí přehyb na uchu), které jsou bez srsti, na hlavě jsou velké kulaté oči(barvy- červená, rubínová, tmavá), dutina ústní a nosní s hmatovými vousky. Tělo je krátké a zavalité. Morče má 4 končetiny zadní s 3 prsty, přední se 4. Může se objevit i prst navíc(polydaktilie)-je to genetická vada v chovu čistokrevných morčat nežádoucí.

vnitřní stavba těla a jeho funkce je stejná nebo se jen mírně liší od ostatních hlodavců a savců.Viz obrázky níže












ROZMNOŽOVÁNÍ - morčátka jsou schopna reprodukce zhruba od 7.-8. týdne života, což může a většinu stojí život, protože tělesně nejsou na těhotenství připraveni. Nejlepší doba na připuštění je věková hranice kolem 6.měsíce života a váhy 700-800gramů(v naší stanici kryji i o něco déle). Miminka by se však měla narodit maximálně do roka. Po roce života a déle by mohly nastat porodní komplikace.
Samice má řiji zhruba každých 16.dní, je dobré ji se samečkem ubytovat minimálně na měsíc. Naše těhule začínají znatelně přibývat na váze ve druhé půlce těhotenství. Asi 4 týdny před porodem můžeme ucítit pohyby miminek. Březost trvá 68-72 dní. Prvorodičky mohou porodit i několik dní před termínem.
Morčecí maminy většinou s porodem čekají na klid, může to být noc, brzké ráno a některé si to odbydou i u puštěné televize. 14 dní před porodem je dobré oddělit samečka, pokud by se tak nestalo, samec bezprostředně po porodu samičku opět nakryje. Několik dní před očekávaným porodem se samičce odtahují stydjé kosti a otevírají se cesty porodní. Porod začíná stahy, které se postupně zpravidelňují a zrychlují. Morčice rodí v sedě, po vytlačení plodu roztrhnou plodové obaly které pojí a miminko očistí. Porod může trvat několik minut až hodin. Na závěr porodí placentu, která miminko v děloze vyživuje. V obalech i placentě je obsažen hormon oxytocin, který má vlvi na stahy dělohy a také nastartuje produkci mléka. Pohlaví miminek rozeznáme ihned po narození.
Pokud se vám porod zdá příliš, dlouhý, mamina je vyčerpaná, stále ještě tlačí nebo se vám několik dní po porodu začne zhoršovat-ihned navštivte veterináře. Samice je také ohrožena jak před nebo po porodu toxemií-dá se nazvat"cekové vyčerpání organismu".
Miminka se rodí plně vyvinutá, ochlupená s otevřenými očky s váhou od 50gr a méně až do 150gr. Plná kopie rodiče. 3 týdny je matka kojí i když mimča už pár dní po narození začínají ochutnávat okolní dobroty. První loky mateřského mléka(mleziva) jsou pro další vývoj miminek důležité, protože obsahují mnoho výživných a hlavně imunitních látek. Samice i samci mají dvě mléčné žlázy, miminek může mít 1-6 i více, zpravidla 2-4.
Miminka se odstavují kolem 4.týdne o váze 250gramů, kdy jsou zcela samostatná a mohou vyrazit do nových domovů










Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme vám za komentář.