neděle 19. června 2011

Jedno nebo více morčat?

Morčata jsou společenská zvířata, která ve volné přírodě žijí v rodinných skupinách. Proto se budou dobře cítit ve společnosti příslušníků vlastního druhu.
  • Jedno zvíře je vhodné pro dítě, které se mu bude hodně věnovat. Lépe a rychleji se ochočí, více přilne k svému člověku. Pokud z nějakého důvodu, například s vyšším věkem dítěte, zájem o zvíře klesne, je potřeba zvážit pořízení druhého morčete.
  • Samec a samice mohou být chováni společně, ovšem budou mít mladé. Samička je březí něco přes dva měsíce a brzy po porodu může znovu zabřeznout. Pokud byste tedy párek měli pořád společně, můžete počítat až s pěti vrhy ročně. Při průměrném počtu mláďat 2 - 4 ve vrhu byste brzy měli problém, kam s nimi. Navíc by takový životní styl samičku brzy velmi vyčerpal. Proto je potřeba samce se samicí po odchování rodinky na čas oddělit.
  • Dvě samičky se většinou velmi dobře snášejí. Nejjistější je pořídit si dvě sestry z jednoho vrhu, případně dvě mladé samičky, které najednou umístíte do společné ubikace.
  • Dva samečci se v mládí snášejí dobře, ale během dospívání spolu mohou, ale nemusí začít bojovat. Kromě individuálních povah obou zvířat závisí i na tom, zda je jeden nebo oba samečci využíváni ke krytí. Krytí může zvýšit agresivitu k ostatním samcům.
  • Cokoliv + kastrovaný sameček. Samečka je možné nechat vykastrovat. Tento zákrok provádí veterinář většinou v celkové anestezii.
  • Cokoliv + starší samička. Starší samička, která již nezabřezává, může dělat společnost například mladému samečkovi, který se s jinými samci nesnese a zrovna pro něj nemáme samičku na krytí.

Tip: Morčata, která nemohou být z nějakého důvodu spolu (například samec se samicí, pokud nechcete mít mladé, nebo dva jedinci, kteří by se prali), můžete oddělit mříží, přes kterou spolu mohou komunikovat a tak si vzájemně dělat společnost.

Zkušenost: Pokud chcete mít jedno morče na mazlíka, podle některých zkušených chovatelů jsou samečci mazlivější, méně bojácní a lépe se daří je ochočit. I v tomto případě ale záleží také na povaze konkrétního morčete


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme vám za komentář.