sobota 4. června 2011

Malá morčátka a co s nimi...

Malá morčátka hned jak se narodí, jsou osrstěná, mají otevřené oči, mají zuby a hned přijímají pevnou stravu jako dospělec. Takovým mláďatům se říká nekrmivá. Mléčné zuby se jim dokonce vymění v matčině děloze a oči mají otevřené již 14 dnů před porodem taky v matčině děloze.
Po narození váží asi 45-100 gramů, podle toho kolikáté se narodilo atd. Hned čile pobíhají po kleci, ale ještě stále se drží v blízkosti matky. Sem tam si cucnou mateřského mlíčka, které je pro ně velice důležité, protože obsahuje množství živin, které by ve vyšším věku postrádali. Proto je dobré malé morče u matky nechat alespoň než ho samice odkojí, což je asi po 2-3 týdnech. To je ale ještě poměrně brzo na to, aby se naučilo svoje životní chování v přírodě, takže ho u matky necháváme až do 5. týdne věku. Takhle stará morčátka už můžeme dát do zverimexu nebo do nějaké chovné stanice.
Pokud ale zakládáte chov, musíte malé samičky odebrat od ,,stáda,,  ve věku 4-5 týdnů, jinak už mohou zabřeznout a to je na ně moc brzy. Samečky odebereme 8.-10. týdnem, kdy už jsou pohlavně dospělí a s ostatními staršími samečky se budou prát. Pokud ale nechcete chov, shánějte se už hned po narození po vhodném pánovi nebo si napište plakáty a vyvěste je třeba v ordinaci vašeho veterináře nebo napište inzeráty všude možně nebo taky můžete dát malá morčátka ve věku 5. týdnů do zverimexu kde se hend najdou páníčci. Podle ě je asi nejlepší Tesco, ale neradím vám je dávat do Olympie do zvěrokruhu, protože tam si je nikdo moc nebere a oni tam zkysnou až jsou velcí a to už je pak tuplem nikdo nechce. Jo, ataky jsem tam v tý jejich ohradě vyděla švába, takže jako fakt chutný. Chudinky malý
Rada :
Pohlaví malého morčátka poznáte tak, že ho budete držet hlavou dolů na svojí hrudi a prdelku zvednete tak, abyste viděli na jeho pohlavní orgán. Poté zatlačíte nad pohlavní orgánem a pokud vyleze penis, je to sameček. Pokud nic, měla by to být samička. Pokud si ale nejste jisti, běžte s ním raději za veterinářem, který vám to řekne přece jenom nejpřesněji.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme vám za komentář.