čtvrtek 23. června 2011

Péče o zoubky

Stejně jako morčecí drápky dorůstají průběžně i zoubky a to jak přední hlodáky, tak i ty zadní – stoličky. Stoličky však nejsou vidět, morčátka je mají hlouběji v tlamičce a proto se na tyto zuby často zapomíná.

Existuje ale i další extrém a to, že se morčátku přední zuby ulomí.

Takže obecně řečeno – pokud nejsou zuby v pořádku, nemůže zvířátko jíst, chřadne, hubne a umírá podvyživené hlady. K tomu nesmí v žádném případě dojít!!!

Pokud se tedy zoubky ulomí – většinou to bývají ty horní – tak musíme potravu příhodně upravit, tzn. nastrouhat mrkev, jablíčko, okurek, papriku a jiné dobroty, kterými morčátko krmíme. Další alternativou jsou dětské výživy a netučné neochucené jogurty s Glukopurem, což je hroznový cukr, který morčecí organismus umí zpracovat na rozdíl od obyčejného cukru řepného.

V případě přerostlých zubů je nutno hlodáky zkrátit. Netroufneme-li si na tento zákrok sami, pomůže opět veterinář. Přední hlodáky se zkracují bez narkozy, ale se zadníma stoličkama je to horší – ty se musí zkrátit v narkoze, jinak by se k nim veterinář nedostal. Proto také zkrácení zadních stoliček může provést pouze veterinář. Po zkrácení zubů pak může morčátko zase normálně jíst.

Morčata můžou mít ale i vrozené vady chrupu.

Opět je nejlepší prevence – předejití problému přerůstajících zubů. Lze použít různé tvrdé potraviny a pomůcky. Morčátko si zoubky obrušuje např. na tvrdém chlebě, na vitamínových tyčinkách a různých slepených palicích, které se dají běžně koupit ve Zverimexech v oddělení s potravou pro hlodavce.

Dále je k obrušování zoubků vhodné dát morčátku na okusování větvičku. Ale pozor!!! ne každý strom je vhodný!!!
ANO: veškeré ovocné stromy, bříza, dub, buk, lípa
NE: jsou pro morčátka jedovaté!!! zlatý déšť, tis, vrba, ořech, opadavé jehličnany – modřín

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme vám za komentář.