pátek 24. června 2011

Hiearchie morčat

zacházení s mláďaty
 
Dokud jsou ještě úplně malá, tvoří samičky na pastvě malé skupinky. Mláďata nejsou přitom kojena jen svými matkami, alepijí mléko také u ostatních samic, které ho mají. Když se cítí opuštěné, kvíkají tak dlouho, nahlas a srdceryvně, až to zaslechne jejich matka. Ta přiběhne s mručením, dotkne se mláděte nosem, olíže mu obličej a zavede ho zpět ke skupině. Od dvou týdnů se mláďata připojují stále častěji k samci, který je odvyká od matky, protože od tří týdnů již nebudou kojena.
asd

vůdčí samice

Vůdčí samice zajišťuje pořádek mezi svými družkami a mláďaty. Přitom se projevuje zvláštním chováním. Posadí se na zadní nohy, pohybuje boky sem a tam a cvaká zuby. Příležitostně musí zasáhnout i samec- vůdce, v tom případě, že se spolu nesnášejí vůdčí samice a některá z podřízených samic.

boj o pozice

Nejdříve si samci snaží imponovat. Napnou nožičky, aby vypadali větší, syčí a cvakají zuby a pomalu kolem sebe krouží. Přitom se jeden druhému snaží dostat na bok, aby ho mohl kousnout. Nakonec na sebe skočí a kousnou se do krku nebo do hrudi. To může trvat klidně i 5minut a opakují to do té doby, než se jeden ze samců nevzdá. Slabší ze samců je ze skupiny vyloučen, Ve výběhu s ostatními by to totiž neměl lehké. Takové zvíře ostataní nemilosrdně odhánějí od krmiva, nenajde místo na spaní a bude živořit, dokud si to neuvědomíme a nevyndáme ho ze skupiny.

boj samců o pozici
s
 
soužití ve skupině

Morčata jsou velmi mírumilovná a společenský zvířátka, to už jsem několikrát zmínila. K jejich strategii přežití patří, že žijí ve společenstvích, nezávidí si potravu, téměř nikdy se neperou nebo nehádají. Přitom dodržují přesnou hierarchii ve skupině. Zde není místo pro dva samce. jen ten, který se v boji o postavení projevil jako silnější, řídí svůj harém. ostatním samcům bude v krytí samiček zabráněno. Dokud jsou mladí, tvoř samci vlastní skupinky. Když dospějí, najdou si samičku a založí novou rodinu.
as


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme vám za komentář.