středa 15. června 2011

Popis morčete

Stavba těla je stejná u všech plemen morčat. Morče musí celkově působit pevným, silným a kompaktním dojmem. Hlava je silná a široká, nosní partie je zaoblená a tváře jsou plné a dobře vyvinuté. Oči jsou velké, široce posazené, jasné a malinko vystouplé. Uši jsou nízko na hlavě posazené, poměrně velké a dolů klopené. Okraje boltce jsou hladké a uprostřed ucha je malá vlnka. Boltce jsou velmi lehce osrstěné krátkými, řídkými chloupky. Široká oblá hlava přechází v krátký a silný krk. Ramenní partie je široká a dobře osvalená. Předhrudí je plné a široké, lopatka je dobře osvalená. Ramena přecházejí v nepříliš dlouhý hřbet. Hřbet je široký pevný. Zadní část je plná a oblá, ocas chybí. Každé morče má nad zadečkem žlázu (v místě, kde by byl ocásek), která vylučuje tuhý maz (někdo maz může považovat za znečistění výkaly - trochu to připomíná rozpatlaný bobek v srsti). Tato žláza je jasně patrná u krátkosrstých morčat, u dlouhosrstých je skryta pod chlupy. Některá morčata maz produkují minimálně, jiná více, takže srst v místě mazové žlázy může být slepená. V místě mazové žlázy může být i lysinka, která vznikne při čistění - srst v tomto místě vypadne. Neměl by to být trvalý jev, srst opět dorůstá.

Srst se skládá ze spodních jemných chlupů a horních krycích hrubších chlupů. Srst morčete je hustá a lesklá, působí zdravým a celistvým dojmem. Je souměrně hustá bez prořídlých či lysých míst s výjimkou přirozeně neosrstěného místa za ušním boltcem.

Váha, kterou dosahují morčata v dospělém věku, je ideální, aby byla v rozmezí od 800 – 1 200g. Ale jsou i morčata, která jsou drobnější nebo naopak mohutnější, takže mohou vážit méně nebo ideální váhu vysoce překročí, aniž by byla hubená či obézní.

Jak rozeznáme samici a samce
Mnoho začínajících chovatelů samici a samce od sebe nedovede rozlišit. U miminek je rozpoznání trochu složitější, ale za několik dní po narození se pohlaví miminek dá bezpečně určit. Zkušení chovatelé to zvládají hned po porodu, je to jen otázka cviku a tréninku při opakovaných porodech. Pohlaví miminek je miniaturní kopií pohlaví matky nebo otce.
U pracovníků ve zverimexech se můžeme setkat s tím, že tito "odborníci", než aby přiznali, že pohlaví nepoznají, vám klidně o samci s jistotou tvrdí, že je to samice a naopak. V horší případě tak činí úmyslně, aby morče za každou cenu prodali.
Na následujících fotkách je velmi dobře vidět rozdíl mezi samcem a samicí.


samice
samec

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme vám za komentář.